Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

TechnológiaVízellátás

Geberit Rapid

Higiéniai öblítőberendezés a kórokozómentes vízvezetékekért

2020/9. lapszám | támogatott cikk |  8313 |

Geberit Rapid

A Geberit Rapid higiéniai öblítőberendezéssel egy olyan megoldás került piacra, ami a használaton kívül álló vízvezetékszakaszokat megbízhatóan kórokozómentesen tartja.

A ritkán vagy időszakosan használt, illetve átmenetileg használaton kívül helyezett ivóvízvezetékekben a víz pangásnak indul. Ha ehhez még 25 és 50 °C közötti vízhőmérséklet is társul, ideálisak a feltételek ahhoz, hogy például a legionella baktériumok teljesen észrevétlenül elszaporodjanak, egészségügyi kockázatot jelentve ezzel. Fontos tudni, hogy a legionella az ivóvíz elfogyasztásával, és zuhanyzással is okozhat megbetegedést, ha a vízpermet a légutakba kerül.

Ha a kórokozók koncentrációja a törvényben előírt határértékeket túllépi, azonnali beavatkozásra van szükség. Megfelelő intézkedésekkel a baktériumok koncentrációja oly mértékben csökkenthető, hogy az ivóvíz teljes biztonsággal felhasználható. A probléma hosszú távú megoldása azonban gyakran a használaton kívüli vezetékek körülményes lebontását teszi szükségessé. Ez költséges és nem mindig hajtható végre azonnal. Gyakran a vegyi fertőtlenítési intézkedések sem jelentenek optimális megoldást az üzemeltető számára.

A Geberit a Rapid higiéniai öblítőberendezéssel egy olyan terméket fejlesztett ki, ami gazdaságos és megbízható megoldást biztosít. A Geberit higiéniai öblítőberendezés kompakt kialakítású kistestvére mindaddig garantálja az ivóvíz minőségét, amíg az esetleges felújítási vagy lebontási munkálatok befejeződnek, vagy amíg a csöveket ismét rendszeresen használják. A higiéniai öblítőberendezés szerelődoboza lapos tömítésű ½ "-os menettel rendelkezik, ezáltal könnyen csatlakoztatható a DN 20 méretig terjedő nyomócsővezetékekhez. Vízvezeték-szerelő általi telepítése és üzembe helyezése rendkívül egyszerű.

Geberit Rapid mosdóhoz szerelve

A funkciók köre a legfontosabb feladatra korlátozódik: a Rapid higiéniai öblítőberendezés rendszeres időközönként öblíti át azt a vezetéket, amelyhez csatlakoztatták. Így megakadályozza, hogy a víz hosszabb ideig pangjon. A higiéniai öblítőberendezéshez tartozó szifon a DN 40 és DN 50 méretű lefolyócsövekhez megfelelő csatlakozással van ellátva.

Geberit Rapid vécétartályba szerelve

Gyárilag napi kétperces öblítésre programozzák. Az öblítési idő és az öblítési intervallum beállításai manuálisan bármikor módosíthatók. A higiéniai öblítőberendezés számára az energiaellátást szabványos 9 V-os elem biztosítja.

A Geberit Rapid higiéniai öblítőberendezés automatikusan átöblíti és ezáltal kórokozómentesen tartja a használaton kívül álló vezetékszakaszokat, így nyújt biztonságos megoldást a pangó víz okozta megbetegedések kiküszöbölésére.

GeberitVízellátásVízkezelés