Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 1.

2020/9. lapszám | Chiovini György |  1185 |

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 1.

A fatüzeléssel kapcsolatban egymással szöges ellentétben álló nézetekkel találkozunk. Fenntartható, szén-dioxid-semleges, megújuló, hazai – áll az egyik oldalon. Kifosztjuk és eltüzeljük az erdeinket, a szállópor tönkreteszi a lakosság egészségét – vélik a másik oldalon. Feloldható ez az ellentét? A válasz lényegében már megszületett: csökkentsük a fatüzelés okozta légszennyezést. Erre irányulnak az Európai Bizottság rendeletei is. Nevezetesen a 2015/1185 rendelet a legfeljebb 50 kW hőteljesítményű szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezésekről, és a 2015/1189 rendelet a legfeljebb 500 kW hőteljesítményű szilárd tüzelésű kazánok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról. Cikksorozatunk első része következik.

Hazánk jelentős erdőállománnyal rendelkezik. A cél nemcsak az erdősültség fenntartása, hanem annak növelése is. A KSH adatai szerint évente 7-8 millió m3 fát termelnek ki a magyar erdőkből. A kitermelt faanyag hozzávetőleg egyharmada anyagában nem hasznosítható, de kiváló energiahordozó, azaz tűzifa. Hőtermelés céljára tehát a jövőben is rendelkezésre fog állni a hazai, megújuló, jól készletezhető, a legkülönbözőbb jellegű és teljesítményű berendezésekben hasznosítható tűzifa. A cél az, hogy ez minél nagyobb hatásfokkal és minél kisebb légszennyezéssel történjen.

1. kép: hazánkban az erdővel borított területek aránya nem csökken, hanem egyre nő

A cikk még 15 756 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szilárd tüzelés

Kapcsolódó