Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Átalakítás szabályosan, átgondoltan

Kondenzációs és „turbós” gázkészülékek együttes üzemeltetésének feltételei gyűjtőkéményben

2020/9. lapszám | Haszmann Iván |  8172 |

Átalakítás szabályosan, átgondoltan

Az elmúlt években számos társasházban építettek, szereltek LAS rendszerű gyűjtőkéményeket, amelyekbe jellemzően zárt égésterű gázkazánok, gáz-vízmelegítők égéstermékét vezették be. A létesítés időpontjától függően ezeknek a gázkészülékeknek jelentős hányada már 10 évnél idősebb, belátható időn belül szükségessé válhat a cseréjük. Cserekészülékként viszont csak kondenzációs készülékek jöhetnek szóba, vagyis meg kell oldani a turbós és a kondenzációs berendezések együttes üzemeltetését.

A környezet védelme és az energia hatékony felhasználása érdekében az Európai Parlament 813/2013/EU számon rendeletet adott ki. Ennek értelmében csak olyan gázüzemű tüzelőberendezések hozhatók forgalomba, amelyeknek szezonális helyiségfűtési hatásfoka, vízmelegítési hatásfoka eléri, hangteljesítmény-szintje, illetve nitrogénoxid-kibocsátása nem haladja meg a rendeletben előírt mértéket. A 813/2013/EU bizottsági határozat magyarországi végrehajtására vonatkozó előírásokat a 65/2011. (IV. 15.) kormányrendelet tartalmazza.

A 813/2013/EU rendelet, illetve a 65/2011. (IV. 15.) kormányrendelet előírásait betartva a hagyományos zárt égésterű tüzelőberendezések cseréje esetén már csak a lényegesen nagyobb hatásfokú és kisebb nitrogénoxid-kibocsátású készülékek felszerelése jöhet szóba. Ezeknek az előírásoknak gyakorlatilag csak a kondenzációs üzemű kazánok felelnek meg.

A cikk még 12 076 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fűtési rendszerGyűjtőkémény