Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Átalakítás szabályosan, átgondoltan

Kondenzációs és „turbós” gázkészülékek együttes üzemeltetésének feltételei gyűjtőkéményben

2020/9. lapszám | Haszmann Iván |  616 |

Átalakítás szabályosan, átgondoltan

Az elmúlt években számos társasházban építettek, szereltek LAS rendszerű gyűjtőkéményeket, amelyekbe jellemzően zárt égésterű gázkazánok, gáz-vízmelegítők égéstermékét vezették be. A létesítés időpontjától függően ezeknek a gázkészülékeknek jelentős hányada már 10 évnél idősebb, belátható időn belül szükségessé válhat a cseréjük. Cserekészülékként viszont csak kondenzációs készülékek jöhetnek szóba, vagyis meg kell oldani a turbós és a kondenzációs berendezések együttes üzemeltetését.

A környezet védelme és az energia hatékony felhasználása érdekében az Európai Parlament 813/2013/EU számon rendeletet adott ki. Ennek értelmében csak olyan gázüzemű tüzelőberendezések hozhatók forgalomba, amelyeknek szezonális helyiségfűtési hatásfoka, vízmelegítési hatásfoka eléri, hangteljesítmény-szintje, illetve nitrogénoxid-kibocsátása nem haladja meg a rendeletben előírt mértéket. A 813/2013/EU bizottsági határozat magyarországi végrehajtására vonatkozó előírásokat a 65/2011. (IV. 15.) kormányrendelet tartalmazza.

A 813/2013/EU rendelet, illetve a 65/2011. (IV. 15.) kormányrendelet előírásait betartva a hagyományos zárt égésterű tüzelőberendezések cseréje esetén már csak a lényegesen nagyobb hatásfokú és kisebb nitrogénoxid-kibocsátású készülékek felszerelése jöhet szóba. Ezeknek az előírásoknak gyakorlatilag csak a kondenzációs üzemű kazánok felelnek meg.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Fűtési rendszerGyűjtőkémény