Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Padlóösszefolyók

2020/9. lapszám | Gémes Atilla |  8042 |

Padlóösszefolyók

A régebbi építésű lakások fürdőszobáiba, mosókonyháiba szinte minden esetben építettek padlóösszefolyót, padlószifont, de manapság már nem tekinthető állandó épületgépészeti elemnek ez a megoldás, sőt, új építésű lakásokban már az számít ritkaságnak, ha beépítik. Pedig a haszna ma is elvitathatatlan, és megfelelő konstrukciójú terméket választva elkerülhetők a kellemetlenségek, például a felhabzás vagy a bűzzár kiszáradása.

Az ókorban találták fel a bűzzárat, a régészeti ásatások során ennek több bizonyítékát is feltárták a régészek. A szifonok fejlődése, jelentősége, a csatornázás a középkori Európában leállt, visszaszorult. A sötétség kora után, az azt követő „újrakibontakozás” során aztán újra fel kellett fedezni számtalan dolgot, így jöhetett újra divatba a bűzzárak alkalmazása is.

Van, aki egy amerikai ember, Thomas Crapper nevéhez kapcsolja a bűzzárak újrafelfedezését, és vannak olyan vélemények is, melyek a vízöblítéses vécé 1778-as feltalálásának idejére, annak vele járó hozadékaként említik. Mindenesetre a vízbűzzárat valaki feltalálta, és azóta töretlenül alkalmazzuk, fejlesztjük és gyártjuk mindenféle alapanyagból.

A szifonokat manapság sok névvel illetjük így beszélünk padlószifonról, csőbűzzárról, búraszifonról, szuez szifonról, harang- és mechanikus bűzzárról, sőt a 2000-es évek elején egy vezető osztrák gyártónak köszönhetően megjelent ezek kombinált változata, a kettős működésű szifon, vagy közismertebb nevén száraz-nedves bűzzár is.

A cikk még 6 690 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

BűzzárFürdőSzennyvízSzerelvények