Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Visszacsapó szelepek

szerepe és alkalmazása csővezetéki hálózatokban

2020/9. lapszám | Ilyés Gábor |  196 |

Visszacsapó szelepek

Mint minden műszaki megoldást, a visszacsapó szelepek ötletét is a természet ihlette. Nagyon fontos és kézenfekvő példa az emlősök és emberekben található szívbillentyűk esete. A csővezetéki hálózatok elterjedésével fokozott igény alakult ki a folyadékok és csőszakaszok „egyirányúsítására”. Jelen cikkemben a hidroforos rendszerekben, HHV és HMV rendszerekben, valamint a meleg vizes fűtési rendszerekben alkalmazott leggyakoribb típusokat mutatom be. Külön figyelmet fordítok az egyes műszaki megoldások sajátosságaira és hátrányaira.

A legrégebbi kivitelek a gravitációs rendszerekben is használt rugó nélküli, békanyelves kivitelek, ezek nem hengeres kialakításúak, az összes többi hengeres, vagy sokszögletű. Ez azért van, hogy könnyen beszerelhetők és kutak esetén köpenycsőbe illeszthetők legyenek. Megkülönböztetünk kúpos, golyós vagy tányéros záróelemmel működő kiviteleket. A vízellátásban használatos szivattyúk csak tiszta víz szállítására vannak tervezve, ezért van szükség a kutakban lebegő és keletkező szilárd anyagok beszívásának megelőzésére korrózióálló szűrőkosarak alkalmazásával. Ezeket menetesen lehet csatlakoztatni a szelepekhez a szívócső legalsó pontján, vagy pedig gyárilag egybe vannak építve a szeleppel általában ragasztással.

Használnak még visszacsapókat az autóiparban, a pneumatikus rendszerekben vagy a szennyvízelvezetés és egyéb ipari feladatokra is, de most csak az ivóvizes és fűtési rendszerekben való használattal foglalkozom.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szerelvények