Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

TechnológiaVízellátás

Visszacsapó szelepek

szerepe és alkalmazása csővezetéki hálózatokban

2020/9. lapszám | Ilyés Gábor |  8464 |

Visszacsapó szelepek

Mint minden műszaki megoldást, a visszacsapó szelepek ötletét is a természet ihlette. Nagyon fontos és kézenfekvő példa az emlősök és emberekben található szívbillentyűk esete. A csővezetéki hálózatok elterjedésével fokozott igény alakult ki a folyadékok és csőszakaszok „egyirányúsítására”. Jelen cikkemben a hidroforos rendszerekben, HHV és HMV rendszerekben, valamint a meleg vizes fűtési rendszerekben alkalmazott leggyakoribb típusokat mutatom be. Külön figyelmet fordítok az egyes műszaki megoldások sajátosságaira és hátrányaira.

A legrégebbi kivitelek a gravitációs rendszerekben is használt rugó nélküli, békanyelves kivitelek, ezek nem hengeres kialakításúak, az összes többi hengeres, vagy sokszögletű. Ez azért van, hogy könnyen beszerelhetők és kutak esetén köpenycsőbe illeszthetők legyenek. Megkülönböztetünk kúpos, golyós vagy tányéros záróelemmel működő kiviteleket. A vízellátásban használatos szivattyúk csak tiszta víz szállítására vannak tervezve, ezért van szükség a kutakban lebegő és keletkező szilárd anyagok beszívásának megelőzésére korrózióálló szűrőkosarak alkalmazásával. Ezeket menetesen lehet csatlakoztatni a szelepekhez a szívócső legalsó pontján, vagy pedig gyárilag egybe vannak építve a szeleppel általában ragasztással.

Használnak még visszacsapókat az autóiparban, a pneumatikus rendszerekben vagy a szennyvízelvezetés és egyéb ipari feladatokra is, de most csak az ivóvizes és fűtési rendszerekben való használattal foglalkozom.

A cikk még 9 920 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szerelvények