Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Radopress Watt PRO 2

2020/9. lapszám | támogatott cikk |  2243 |

Radopress Watt PRO 2

A Pipelife Hungária Kft bemutatja a legújabb fejlesztésű felület- fűtés-hűtés szabályzó rendszerét, amely családi házaknál és társasházaknál egyaránt alkalmazható. Az egyes helyiségek fűtés-hűtés vezérlése a fali kezelőkön beállított helyiséghőmérséklet és a mért relatív páratartalom-értékek alapján a felületfűtési osztó-gyűjtőkbe beépített zónaszelepek vezérlésével történik.

A hűtési előremenő hőmérséklet egy hőmérő szenzor jele alapján meghatározott valós érték, nem egy előre beállított szám. Ez által nem állhat elő az a hibajelenség, hogy az elméleti „fix” előremenő érték a kazánháztól (keverési pont) a felhasználási felületig megváltozik és a szenzorok jele alapján számított relatív páratartalomból a harmatponti hőmérséklet pontatlanul kerül meghatározásra. Ez természetesen nem csak attól a hibajelenségtől óvja meg a felhasználót, hogy hidegebb előremenő esetén nem csapódik ki a pára, de melegebb előremenő hőmérséklet esetén az eltolódott harmatpont miatt később kezd el elzárni a zónaszelep és így jobb hatásfokkal üzemeltethető a rendszer.

Nyomógombos fali kezelő (termosztát) WH-DPLT-L

A PRO 2 vezérlés fali kezelője, az érintőgombos LCD kijelzős WH-DPLT típus módosított szoftverrel készült változata. A beépítésnél a falsík mögötti része nem igényel speciális előkészítést, a szabványos 65-ös villanykapcsoló dobozba egyszerűen beilleszthető. Alkalmazásával a helyiségenként mért hőmérséklet- és páratartalom-értékek alapján történik a zónavezérlés. A kezelőn beállítható a helyiség hőmérséklete, heti programja és a kívánt üzemmód. A kijelzőről leolvasható:

  • a páratartalom
  • a hőmérséklet
  • a beállított heti program állapota (a hét aktuális napja és az aktuális ciklus)
  • valamint a pontos idő.

A kezelő kikapcsolásával az adott zóna inaktívvá válik, egyik reléje sem kapcsol be. A véletlen elállítás ellen a termosztát gyerekzár funkcióval is rendelkezik.

Központi vezérlő modul WH-1022-L

Az új fejlesztésű központi vezérlőhöz MOD-BUS hálózaton keresztül csatlakoznak a WH-DPLT-L termosztátok (max. 10db), így akár egyetlen 6 eres riasztókábelből szerelt vezeték elegendő a teljes hálózat kiépítéséhez. A rendszer helyiségenként egy fűtési és egy hűtési zónavezérlést tud kezelni. A központi modul alkalmas még két független szivattyú indítására (padló és mennyezet), egy fűtési/hűtési üzemmódjelzés kiadására relékimeneten keresztül, illetve külső fűtési/hűtési üzemmódváltás fogadására. Az utóbbi funkció segítségével egy központi épületfelügyeleti rendszerről egyetlen kapcsolással átváltható a teljes háztömb téli/nyári üzemmódra.

Az új fejlesztésű rendszer egyik legfontosabb előnye, hogy nem igényel utólagos beüzemelést. A kezelő zónához rendeléséhez a termosztátnak saját azonosító számot kell beállítani, ami egyben a vezérelt zóna száma is lesz. Az egyes hűtési zónák üzemmódjait a vezérlőpanelra integrált DIP kapcsolókkal lehet beállítani.

Pipelife