Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Körmére néztünk a TPI-nek

2020/9. lapszám | Papp Tibor |  1789 |

Körmére néztünk a TPI-nek

Bónuszprogramunk keretében a júniusban előfizetést vásárló vagy meghosszabbító olvasóinknak TPI algoritmussal működő, digitális szobatermosztátot adtunk ajándékba. Neves gyártó korszerű, jó minőségű termékét szereztük be, a készlet hamar el is fogyott. Üröm az örömben, hogy a közösségi kommentekben tapasztaltunk némi értetlenkedést, kétkedést az eszköz öntanuló, intelligens működését illetően. Nézzük hát, mi is az a TPI, mitől öntanuló, miért intelligens szabályzású ez a termosztát!

Olyan készülékről lesz szó, amely a régi, mechanikus termosztátokhoz hasonlóan csak egy kapcsolókimenettel rendelkezik, be-ki módon vezérli a rá kapcsolt berendezést, ami lehet kazán, szivattyú, szelep stb. Két bemenő paraméter, a beállított kívánt hőmérséklet és a mért helyiséghőmérséklet alapján dolgozik. Nincs kétirányú kommunikáció, programozhatóság, rendszerintegráció, hálózati működés, okosotthon-rendszer. Csak a misztikus TPI algoritmus. Hogy lesz ebből intelligencia? Mindjárt kiderül.

Kezdjük azzal, miért is van szükség intelligens működésre egy termosztátnál. Miért nem elég az állítható hőérzékelő és kapcsoló egyszerű összekötése, amit a legrégebbi mechanikus kütyük is tudtak. Ha a kívántnál hűvösebb volt, bekapcsolták a kazánt, ha melegebb, kikapcsolták. Egyszerűen, megbízhatóan, automatikusan. Mi ezzel a baj?

A cikk még 6 903 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Termosztát

Kapcsolódó