VGF&HKL szaklap

Körmére néztünk a TPI-nek

2020/9. lapszám | drbit |  106 | |

Körmére néztünk a TPI-nek

Bónuszprogramunk keretében a júniusban előfizetést vásárló vagy meghosszabbító olvasóinknak TPI algoritmussal működő, digitális szobatermosztátot adtunk ajándékba. Neves gyártó korszerű, jó minőségű termékét szereztük be, a készlet hamar el is fogyott. Üröm az örömben, hogy a közösségi kommentekben tapasztaltunk némi értetlenkedést, kétkedést az eszköz öntanuló, intelligens működését illetően. Nézzük hát, mi is az a TPI, mitől öntanuló, miért intelligens szabályzású ez a termosztát!

Olyan készülékről lesz szó, amely a régi, mechanikus termosztátokhoz hasonlóan csak egy kapcsolókimenettel rendelkezik, be-ki módon vezérli a rá kapcsolt berendezést, ami lehet kazán, szivattyú, szelep stb. Két bemenő paraméter, a beállított kívánt hőmérséklet és a mért helyiséghőmérséklet alapján dolgozik. Nincs kétirányú kommunikáció, programozhatóság, rendszerintegráció, hálózati működés, okosotthon-rendszer. Csak a misztikus TPI algoritmus. Hogy lesz ebből intelligencia? Mindjárt kiderül.

Kezdjük azzal, miért is van szükség intelligens működésre egy termosztátnál. Miért nem elég az állítható hőérzékelő és kapcsoló egyszerű összekötése, amit a legrégebbi mechanikus kütyük is tudtak. Ha a kívántnál hűvösebb volt, bekapcsolták a kazánt, ha melegebb, kikapcsolták. Egyszerűen, megbízhatóan, automatikusan. Mi ezzel a baj?

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Termosztát

Kapcsolódó