Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Intelligens szobatermosztátok megfizethető áron

| |  1100 |

Intelligens szobatermosztátok megfizethető áron

A szobatermosztátok továbbra is a legtöbbet használt helyiséghőmérséklet szabályozók Magyarországon, legyen szó lakásról, családi házról vagy akár közületi létesítményről egyaránt.

Számos típus érhető el a boltok polcain gyártótól, megjelenéstől és tudástól függően. Ugyanakkor még szakmai körökben is meglehetősen homályos a kép, ha a szabályozás minőségéről és pontosságáról esik szó. Sajnos a hazai piac 90%-át még ma is az ún. egyszerű „kapcsoló termosztátok” teszik ki, melyek döntő része olcsó, távol-keleti termék. Miközben már jó 10 éve elérhetők a pontos – és ezáltal energiahatékony – szabályozást lehetővé tevő korszerű, öntanuló készülékek.

Miben is nyújt többet egy öntanuló készülék?

Egy egyszerű kapcsoló termosztát műszakilag nem más, mint egy hőmérséklet érzékelő és egy relé (kapcsoló) kimenet. Minden készüléknek van egy ún. hiszterézis (pontatlansági) sávja (általában ±0,5 °C) és a helyiség hőmérsékletét ezen határértékek elérésekor tudja befolyásolni, a hőtermelő be- vagy kikapcsolásával. Ez viszont azt jelenti, hogy a rendszerek hőtehetetlenségéből adódó – és a valóban nagy hőmérséklet lengést okozó – túlfűtéseket és aláhűléseket nem tudják kezelni. Egy egyszerű kapcsoló termosztátnál nem lehet előre megadni a tényleges szabályozási pontosságot és minden esetben a kapcsolási pontosságnál nagyobb hőmérséklet ingadozást fogunk tapasztalni, ami alacsony komfortot és rossz energiahatékonyságot jelent.

A fenti problémákra a megoldás az intelligens, öntanuló szobatermosztátok alkalmazása. Ezen készülékek belsejében a hőmérsékletérzékelőn (mely általában egy fejlettebb, pontosabb változat) és relé (kapcsoló) kimeneten kívül megtalálható egy nyomtatott áramkörbe integrált mikroszámítógép is. Röviden: a hasonló külső mögött egy jóval fejlettebb, okosabb eszköz lapul, mely viszont már tanulásra és gondolkodásra képes. Ezen eszközök felismerhetők arról, hogy adatlapjukban a szabályozási jellemzőknél azt láthatjuk, hogy PI-szabályozó, PID-szabályozó vagy újabban TPI-szabályozó. Köznyelvre lefordítva a mikroszámítógép feladata a beleprogramozott algoritmus segítségével az adott helyiséghez tartozó hőmérsékleti görbe megfigyelése, jellemzőinek megtanulása, majd ez alapján az adott rendszerhez legmegfelelőbb kapcsolási időpontok kiszámításával a lehető legpontosabb hőmérséklet tartásának biztosítása. Ezen készülékek tehát már minden esetben egyedi, az adott fűtési rendszerhez leginkább megfelelő szabályozást biztosítják, tehát intelligens módon, rendszerhez illesztik a hőtermelő működtetését. A tanulási folyamat pedig állandó, azaz minden körülmény között, periódusról-periódusra igyekszik optimalizálni a rendszer működését. Mivel a beavatkozó jel viszont ugyanúgy egy hagyományos on/off kapcsolójel (szebben fogalmazva potenciálmentes kontaktus), ezért bármilyen, akár 20 éves kazánhoz felszerelhetők és egy megszokott 2-eres kábellel beköthetők, de akár zónaszelep vagy szivattyú indítására is használhatók.

Összefoglalva a szobatermosztátoknál a lényegi különbség egyértelműen az intelligens szabályozásnál húzandó meg és 2 nagy csoportba sorolja valamennyi szobatermosztátot szabályozástechnikai értelemben: egy szobatermosztát vagy egyszerű kapcsoló termosztát idejét múlt műszaki tartalommal (még akkor is, ha nagy LCD-kijelzővel, szép gombokkal és tetszetős megjelenéssel is rendelkezik), vagy pedig korszerű, pontos és energiatakarékos öntanuló készülék (mint pl. a Siemens RDH100 TPI szabályozással).

Egyszerűbben és rövidebben

A Siemens RDH100 szobatermosztát családja egy korszerű, TPI algoritmust használó öntanuló készülék, mely intelligens szabályozási képességével mindig pontos és energiahatékony működtetést biztosít, legyen szó nagy hőtehetetlenségű padlófűtésről, vagy gyorsan reagáló radiátoros fűtésről akár. ErP4 besorolású készülék, azaz elismerten energiatakarékos és ajánlott műszaki eszköz fűtési rendszerek szabályozására. Beállítása nagyon egyszerű a nagyméretű, elektronikus forgatógomb segítségével, mely minden felhasználó számára átlátható és világos beállítást tesz lehetőség, ezért pl. társasházakban is bátran ajánlható. A nagyméretű LCD kijelzőjén pedig minden fontos működési paraméter látható, a beállított és mért hőmérséklettől, a kazán kapcsolásáig. Hagyományos 2-pont kimenetének és 2-eres bekötésének köszönhetően bármilyen kapcsolójelről indítható hőtermelő működtetésére (hagyományos gázkazán, zónaszelep, szivattyú stb.) használható, tehát pl. régi termosztát lecseréléséhez is egyszerűen felhasználható. Mivel pontosabb szabályozásának köszönhetően átlagosan kb. 10%-kal képes csökkenteni a gázfogyasztást, ezért megvásárlása gyors megtérüléssel kecsegtet, hiszen egy átlagos gázszámla mellett is kb. 6-12 hónap alatt képes visszahozni a teljes vételárát.

SiemensTermosztát

Kapcsolódó