Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk július 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. május

Szerszám

Szerszám

Szilágyi László |  74

Talán még soha nem volt ennyire kiélezett az időfaktor szerepe a szerelők munkájában. Korábban a minőség, megbízhatóság és ár uralta a vevői igényeket, aminek a szakképzett és igényes szerelők igyekeztek is megfelelni. Ma viszont olyan furcsa helyzet állt elő általánosságban az építőiparban, ahol az idő tényező kiemelt fontosságú lett. Hiába van egy ígéretes megrendelésünk, ha nincs szabad kapacitásunk és hónapokra előre le van kötve minden időnk. A mai világban az előttünk álló munkát bizony szerelőként is meg kell jobban terveznünk, fel kell rá készülnünk, hogy a minőség megtartása mellett, de minél gyorsabban, azaz hatékonyabban tudjunk ugyan annyi idő alatt, akár több munkát is elvégezni.

Fűtési rendszer karbantartása

Fűtési rendszer karbantartása

Lantos Tivadar |  117
1 4 (1)

A rossz minőségű fűtési víz sok bosszúságot okozhat az egyes szerelvények működésében. A radiátorszelepek könnyen letapadnak, a háromjáratú szelepek nem töltik be funkciójukat megfelelően. A rendszer tisztításakor az ilyen szerelvényeket könnyen lehet javítani. Nemcsak a kazánt kell karbantartani, hanem a fűtési rendszer elemeit is.

Biztonságosan és összhangban a környezettel

Biztonságosan és összhangban a környezettel

Fafűtés házban, lakásban 2. rész

Gyergyay Csaba |  68
1 5 (1)

Az előző lapszámban a központi energiaszolgáltatóktól független fatüzelésű, egy vagy maximum két helyiség légfűtésére alkalmas kandallókról írtunk általános ismertetőt. Alábbiakban a teljes lakás fűtésére is alkalmas központi fűtéses kandallók és ezek üzembiztos telepítésének általános tájékoztatására teszünk kísérletet.

Végtelen megoldások

Végtelen megoldások

Fedezze fel a GROHE Rapido Smartbox rendszereit

Támogatott cikk |  65
1

Univerzális eszköz, mely minden igényt kielégít és számos megoldási lehetőséget kínál: ez a GROHE új Rapido Smartbox, amellyel akár azt is megteheti, hogy a dobozt most építi be, de a vezérlőről csak később dönt.

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

A rozsdamentes acélcső is kilyukadhat

Lantos Tivadar |  250
1 5 (1)

Horganyzott acélcsövek lyukadásáról már sok szót ejtettünk. Azonban a rozsdamentes acél is okozhat problémákat, ha nem az előírásnak megfelelő szerszámokkal zajlott a kivitelezés. Történetünk mottója, hogy a minőségi anyagokat is csak rendeltetésszerűen, és a gyártói utasításoknak megfelelően szabad beépíteni.

Zuhanyfolyóka: a drágább az olcsóbb

Zuhanyfolyóka: a drágább az olcsóbb

Erdősi Csaba Kőhegyi Erika |  74

Egyre nagyobb választék található zuhanyfolyókákból a szaküzletekben. A választék mellett az árak is széles skálán mozognak. De vajon mi okozza az egyes termékek között olykor jelentős árkülönbséget? Megéri a drágább terméket választani? A válaszunk ez utóbbi kérdésre a határozott igen. Cikkünkben ki is fejtjük miért érdemes egy picivel többet beruházni a jó minőségű zuhanyfolyókára.

Az egycsöves fűtés története

Az egycsöves fűtés története

1. rész

Dr. Csoknyai István |  245
1

E hasábokon rendszerint egy-egy tárgyat, eszközt mutatunk be, de ezúttal szakítunk ezzel, és egy technológiával ismerkedünk meg. Egy olyan megoldásról lesz szó, amelyet a kényszer szült, s amelynek hátrányait a mai napig tömegek tapasztalják meg a saját bőrükön.

A költségvetés-készítés gyakorlata

A költségvetés-készítés gyakorlata

Az építményinformációs adatbázis, vagyis a BIM lesz a jövő

Lantos Tivadar Szemán Róbert |  80

Egy épületgépészeti projekt költségvetésének elkészítése bonyolult folyamat. Az anyagkiírás, a beárazás mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind pedig a kereskedők részéről nagy odafigyelést igényelne. Magyarországon egyetlen szoftver áll rendelkezésre, amit általánosan használnak, Németországban jóval több lehetőségük van a szakembereknek. Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan születik meg a költségvetéskiírás, ennek milyen nehézségei vannak, hogyan zajlik a folyamat itthon és külföldön. Megnézzük továbbá, milyen lenne egy jól működő költségvetés-tervező rendszer a BIM égisze alatt.

Egy tápszivattyúcsere margójára

Egy tápszivattyúcsere margójára

Néhány szó a cégutódlás, generációváltás nehézségeiről

Salzmann Zoltán |  56

Számos egyéni vagy családi vállalkozás tulajdonosa számára jelent hatalmas dilemmát, kinek adja át a stafétabotot, vagyis magát a céget. Sokan kénytelenek beletörődni, hogy a gyermekeik nem akarnak a helyükbe lépni, az alkalmazottak között pedig nem látnak olyat, akire nyugodt szívvel bíznák rá, amiért egy élet munkájával megdolgoztak. Általános recept nem lévén, ilyen esetben célszerű szakemberhez fordulni segítségért.

Kreatív megoldás, kettő az egyben, konyhamalac, gyűjtőtálca, vécétartály, idom

Kreatív megoldás, kettő az egyben, konyhamalac, gyűjtőtálca, vécétartály, idom

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  331
1 5 (1)

Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Sikeres volt a virtuális ISH Digital

Sikeres volt a virtuális ISH Digital

Összesen 373 vállalat mutatta be termékeit az ágazat legnagyobb nemzetközi vásárán

Erdősi Csaba |  42

A zöldfordulat a fűtéstechnikában, az egészséges légellátás és a tiszta, higiénikus fürdőszoba – ezekre a társadalmi, politikai és gazdasági jelentőségű témákra irányította rá a figyelmet a világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállítása, a járványhelyzet miatt idén csak az online térben megrendezett frankfurti ISH. Az alábbiakban a szervezők záróközleményét ismertetjük.

Elektronikus, infrás csaptelepek

Elektronikus, infrás csaptelepek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  102

Hét gyártó, a Deante, a Geberit, a Herz, a Kludi, a Presto, a Schell és a Senzor tizenegy szerelvényének jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Automata csaptelepek

Automata csaptelepek

Lantos Tivadar |  73

Nemcsak mechanikus módon tudunk vezérelni csaptelepeket, hanem elektronikusan is. Ezeknél a működtetés plusz elektromos energiával történik. Mi lehet ennek az értelme? Hogyan kell, ki építheti be ezeket a szerelvényeket, illetve ki tarthatja karban?

Hajlítsunk!

Hajlítsunk!

Appajánló

Papp Tibor |  231

Az épületgépészeti gyakorlatban leginkább csöveket hajlítunk, melyhez megvannak a bevált eszközeink, módszereink. Annyit mérünk, számolunk, amennyit kell, és a legtöbb esetben nincs gondunk a kívánt geometria kialakításával. Olykor nem csak kör keresztmetszetű munkadarabbal kell dolgoznunk, és az anyag minőségétől, állapotától, a hajlítás szögétől és sebességétől függően előfordulhat, hogy visszarugózási tényezőt, rövidülési tényezőt, hosszt, nyúlást stb. kell kalkulálnunk. Könnyen lehet, hogy ilyenkor is ott lapul a zsebünkben a segítség; vegyünk elő egy hajlítósegéd-appot!

Samsung, Saunier Duval, Ariston, évkönyv

Samsung, Saunier Duval, Ariston, évkönyv

Májusí hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  59

WindFree klímák a Samsungtól, megújult a Saunier Duval Thema Condens termékcsaládja, jó üzleti évet zárt az Ariston, megjelent az Épületgépészet 2020 évkönyve.

Automatizálás?

Automatizálás?

Szeretjük is meg nem is

Erdősi Csaba |  83

Az automatizálás és a korszerű épületfelügyelet nélkül ma már szinte elképzelhetetlen az élet. Biztonsági rendszerek, világításvezérlés, hűtés-fűtés automatika. De vajon szükség van-e minderre, vagy az egyszerűbb mindig jobb? Márciusi hírlevelünkben megkérdeztük erről a szakmát, és most közreadjuk a szavazás eredményét.

Jó szerszám nélkül nem megy!

Jó szerszám nélkül nem megy!

Erdősi Csaba |  172
1

A szakmai fórumokon a leghosszabb beszélgetésfolyam rendre az egyes szerszámokkal kapcsolatos véleményekkel összefüggésben alakul ki. A szerelők egymásnak adják át a tapasztalataikat, amelyek általában azt támasztják alá, hogy huzamos, profi munkavégzéshez profi szerszámra is van szükség. Hogy ebben a kategóriában azután ki melyik gyártóra eszküszik, az már szinte csak alkat és ízlés kérdése.

Kb. 3-4 kg-os, akkumulátoros, fúró-, vésőkalapácsok

Kb. 3-4 kg-os, akkumulátoros, fúró-, vésőkalapácsok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  192

Hét gyártó, a Techtronic, a Bosch, a Black & Decker, a HILTI, a Hitachi, a Makita és a Metabo készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hűtős műszerek

Hűtős műszerek

Nem csak szivárgást kell mérni

Lantos Tivadar |  91
1 4 (1)

A Klímavédelmi Hatóság a szivárgásvizsgálatot szigorú követelmények teljesítéséhez köti. A hatósági előírások betartása mellett egyéb paraméterek mérése is kiemelten fontos lehet a megfelelő munkavégzéshez. Nézzük át röviden, milyen méréseket kell végeznie egy hűtős szakembernek.

Passzív hűtés? Működhet!

Passzív hűtés? Működhet!

Lantos Tivadar |  241

A passzív hűtés alkalmazása mind tervezői, mind kivitelezői oldalon nagy odafigyelést igényel. A páratartalom, a kondenzvíz elvezetése, a lakás hűtésének korlátai fontos szempontok, melyekre oda kell figyelni.

Néhány gondolat a gyors csövezésről

Néhány gondolat a gyors csövezésről

Csizmazia Gábor Erdősi Csaba |  86

Egyre gyakrabban használnak, főleg lakóparki építkezéseken, egy gyorsan és könnyen telepíthető műanyagcső-rendszert a hagyományos réz helyett klímák csövezéséhez. Azt mondják, egy kis kézügyességgel bárki elkészítheti agy az alapvezetéket, hiszen nem kell bajlódni a csőhajlítóval, peremezéssel stb., szóval nincs szükség hozzá klímaszerelőre. De vajon jól van ez így?

Polar klíma – már nem csak fehérben

Polar klíma – már nem csak fehérben

Támogatott cikk |  61

A Polar splitklíma-termékcsalád évek óta méltán népszerű a hazai igényekre szabott típusösszeállításaival, kiváló minőségével és versenyképes árával. A telepített darabszám növekedésével egyre többször találkozunk azzal, hogy mára már sokan várják el: a márka az egyes rétegigények részére is megfelelő kínálatot biztosítson.

Szezonális hűtés hóval

Szezonális hűtés hóval

Erdősi Csaba |  62

A skandináv országokra nem úgy gondolunk, mint a klímakereskedők kánaánjára. Pedig nyaranta a messzi északon is előfordulhatnak olyan magas nappali hőmérsékletek, amelyek szükségessé teszik az épületek hűtését. Egy svéd kisváros kórházában különleges, környezetbarát és olcsó megoldást választottak ehhez a feladathoz: elteszik a téli havat a kánikula idejére.

Huzatmentes klímatechnológia

Huzatmentes klímatechnológia

Mikolai Máté |  112

A modern klimatizálás egyik fő célja a helyiségek megfelelő komfortszintjének biztosítása, melynek nagyszerű eszközei a huzatmentes technológiával felszerelt gépek. Ezen berendezések burkolatán és lamelláin található mikrofuratoknak köszönhetően lehetőség nyílik az észrevétlen, elárasztásos jellegű légbefúvásra. Természetesen fontos az elején leszögeznünk, hogy ez a funkció kizárólag hűtési üzemben elérhető.