Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

EszközeinkHKL

Jó szerszám nélkül nem megy!

2021/5. lapszám | Erdősi Csaba |  2117 |

Jó szerszám nélkül nem megy!

A szakmai fórumokon a leghosszabb beszélgetésfolyam rendre az egyes szerszámokkal kapcsolatos véleményekkel összefüggésben alakul ki. A szerelők egymásnak adják át a tapasztalataikat, amelyek általában azt támasztják alá, hogy huzamos, profi munkavégzéshez profi szerszámra is van szükség. Hogy ebben a kategóriában azután ki melyik gyártóra eszküszik, az már szinte csak alkat és ízlés kérdése.

Jó munkához jó szerszám kell, tartja a mondás, amelynek igazságtartalmáról bárki meggyőződhet, ha kézbe vesz egy olcsó, barkácsáruházi terméket, majd utána egy ipari munkavégzésre is alkalmas eszközt. Házi barkácsoláshoz nincs szükségünk százezres gépekre, mert azt az évi három tiplit egy áruházlánci akciós géppel is be tudjuk fúrni a falba, egészen más a helyzet ugyanakkor, ha munkavégzésről van szó. Táblázatunkban a fúró- és vésőkalapácsokat vettük szemügyre. Ezek a berendezések minden klímaszerelő autójában ott vannak, hiszen elengedhetetlenek a munkavégzéshez. Nézzük, mit is kell tudnunk róluk.

Kezdjük a lényeggel

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy alapvető különbség van a fúró- és vésőkalapácsok, valamint az ütvefúrók között. Ehhez egy 2017-es cikkünkből idézünk. „Az első és legmarkánsabb különbség, hogy a fúró-, vésőkalapácsban a fúráshoz szükséges ütési energiát egy pneumatikus, légdugattyús ütőmű állítja elő, amely a tokmány forgásától teljesen független. A légdugattyú közvetlenül az ütőmű végét kalapálja, a fúrószár tengelyirányban szabadon elmozdulhat, így a pneumatikus ütőmű energiája közvetlenül a fúrószárnak adódik át és nem a tokmánynak, ez tovább növeli a fúrás ütési energiáját, míg az ütvefúrók esetében az ütő mozgást egy körmöstárcsás ütőmű biztosítja, melynek következtében a tokmánynak kb. 3 mm mozgása van előre és hátra. Minél nagyobb az ütvefúró fordulatszáma, annál jobban pörög a fúrógép, és annál nagyobb az ütésszám, egyben az ütési energia is. Ennek a tulajdonságának köszönhetően nem igazán alkalmas az ütvefúró a beton fúrására, mert a hatékony fúráshoz szükséges magas fordulatszám nagyon felmelegíti a fúróhegyet, és ha nem vigyázunk, kiolvad a keményfém lapka, ezzel tönkre téve a fúrószárat.”

Fúró- és vésőkalapács jellemző szerkezete

Egy ütés ereje

A fúró-, vésőkalapács betonfúrásra lett tervezve. A szerszámok-webáruház kitűnö összefoglalója szerint a pneumatikus szerszámok esetében döntő hangsúlyt kap az ütési energia értéke, minél nagyobb ez a szám, annál jobb és hatékonyabb géppel dolgozunk. Mivel az ütőenergiát egy külön légdugattyú adja ezért a gépet nem kell fúrás közben erőteljesen nyomni, csak tartani. Az ütvefúró géphez képest sokkal nagyobb az ütési energiája. A fúrókalapácsokat SDS Plus vagy SDS Max tokmánybefogással készítik. Az SDS tokmányokba szerszám nélkül, egy mozdulattal kézzel kell rögzíteni és oldani a fúrószárat.

Fontos tudni, hogy a „fúrás” szó hagyományos értelmében (forgácsolás) a betont nem lehet fúrni, csak repeszteni (mechanikus ütésekkel törni, aprítani). Amikor betonfúrást említünk, valójában a készítendő furat helyén az anyagot az ütésekkel törmelékké zúzzuk, amit a fúrószár eltávolít az üregből.

Betonfúrásnál tehát nem „fúrjuk”, hanem repesztjük a betont. Mivel az ütőmű nem a tokmányt mozgatja, hanem a fúrószárat, maximális erőt fejti ki a megmunkálandó anyagra. Betonfúrásnál a magas ütési energia és az alacsony fordulatszám párosa elengedhetetlen. A fúrókalapácsot ne nyomjuk erővel a kivájt lyukba vagy a falba, ugyanis ezzel kivesszük az ütési energiát. Ilyenkor pontosan úgy dolgozik, mint egy sima fúrógép. A gépet tartsuk meg, támasszuk a falhoz, miközben az ütőmű dolgozik magától. Lehetőleg keményfém-lapkás fúrófejet használjunk, mellyel szintén 2-3 mm-t haladva, lassan dolgozzunk, így növelhetjük a gépünk és a szár élettartamát is. Kisebb furatokhoz, kb. 13 mm-ig tökéletes az SDS-plus befogás, ennél nagyobb lyukat azonban már csak SDS-max tokmánnyal érdemes elkezdeni. Az ütvefúróhoz hasonlóan a fúrókalapácsnál is figyelni kell, ha fémmel találkozunk. Vasbeton esetén váltsunk át HSS-G fúrószárra, így megkímélhetjük a betonfúróinkat.

Amikor fúró- vésőkalapácsot választunk, a fentieknek megfelelően az egy ütésre eső energia (Joule) a kiválasztás egyik legfontosabb szempontja – de mindenképpen fontosabb, mint a teljesítmény. Ha egy 2–3 kilogrammos berendezés egy ütésre jutó energiája 2,5 Joule, az már jónak mondható, egy 4 kilogrammosé 4-6 Joule.

A fúrókalapácsokat természetesen használhatjuk tégla vagy ytong falszerkezetben is, ugyanúgy, ahogyan betonban. Sőt, ha az SDS tokmányba kiegészítő tokmányt illesztünk, fát és vasat is fúrhatunk vele. Ebben az esetben a fúrónak lesz egy kis oldalirányú lógás, amivel számolnunk kell a munka során.

Vésés

A fúró és vésőkalapács forgása kikapcsolható, és több helyzetben reteszelhető. Ez a beállítás lehetővé teszi a kisebb és közepes vésési munkákat attól függően, hogy mekkora a fúró és vésőkalapács. (A vésőkalapács csak vésésre használható, a fúró és vésőkalapáccsal már fúrhatunk é véshetünk is.) A fúró és vésőkalapács nem használható hosszú távon csak vésésre. (Ez a pneumatikus fúrógép egy olyan pneumatikus fúrókalapács, ami vésési funkcióval van kiegészítve.) Általában a gyártók azt mondják, hogy egy munka során 30% vésés és 70% fúrás a legmagasabb vésési arány. Csak a vésőkalapácsot használjuk hosszú távon vésésre.

Akkumulátorok

A fúró-, vésőkalapácsok erős, többségében szénkefementes villanymotorjának munkája során nagy az áramfelvétele, és erre tekintettel kell lenni. Szerszámok vásárlásakor nem elegendő csak az akkumulátor elektromos töltését (hány amperóra?) figyelembe venni, ha a készülékek nagy áramot vesznek fel, előfordulhat, hogy a több amperórás szerszámokkal is csak néhány percig tudunk dolgozni. Vásárlás előtt célszerű tájékozódni, hogy a szerszámgyártó mennyi üzemórát garantál egy töltés során az adott munkafolyamatra. A komoly szerszámgyártók szoros együttműködésben dolgoznak az akkumulátorfejlesztőkkel, -gyártókkal. A készülékek használati paramétereit folyamatosan monitorozzák, az így nyert adatokból információkat kaphat a gyártó az akkumulátor élettartamára, üzemi sajátosságaira vonatkozóan.

Szerszámok

Kapcsolódó