Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

AjánlóAppajánló

Hajlítsunk!

Appajánló

2021/5. lapszám | Papp Tibor |  8624 |

Hajlítsunk!

Az épületgépészeti gyakorlatban leginkább csöveket hajlítunk, melyhez megvannak a bevált eszközeink, módszereink. Annyit mérünk, számolunk, amennyit kell, és a legtöbb esetben nincs gondunk a kívánt geometria kialakításával. Olykor nem csak kör keresztmetszetű munkadarabbal kell dolgoznunk, és az anyag minőségétől, állapotától, a hajlítás szögétől és sebességétől függően előfordulhat, hogy visszarugózási tényezőt, rövidülési tényezőt, hosszt, nyúlást stb. kell kalkulálnunk. Könnyen lehet, hogy ilyenkor is ott lapul a zsebünkben a segítség; vegyünk elő egy hajlítósegéd-appot!

Metal bending

Az alkalmazás lehetővé teszi a munkadarab hosszának kiszámítását csövek, kerek vagy négyzet keresztmetszetű rudak, profilidomok, csíkok, lemezek hajlításához. Segít könnyen kiszámítani a K-tényező valós értékét az anyag, a szerszám és a technológia függvényében.

Android: vgf.hu/a-metalbend
iOS: vgf.hu/i-metalbend

Offset Pipe

Térjünk vissza a csövekhez, amiket fektetnünk, vezetnünk is kell, nem ritkán szabványos hajlítási szögeket alkalmazva. Ennek az egyszerű appnak, nevezzük csőeltolás-kalkulátornak, legfőbb haszna a jobb anyagkihasználásban rejlik. A kívánt eltoláshoz kinyerhetjük a szükséges adatokat; hajlítási szögeket, érintőket, vágási hosszúságokat, emelkedéseket, gérszögeket, belső és külső ívhosszokat stb.

Android: vgf.hu/a-offsetpipe
iOS: vgf.hu/i-offsetpipe

Biege Punkte

Ez az egyszerű, de szépen kidolgozott, jó minőségű alkalmazás a csővezeték-építéseknél adódó hajlításipont-számításokat oldja meg. Német fejlesztő munkája, de angolra is váltható. Magyarul ugyan nem tud, de így is remekül használható.

Android: vgf.hu/a-biegepunkte
iOS: vgf.hu/i-biegepunkte

Rohretagen

Nem lenne teljes a csőhajlítás és -vezetés számításainak témaköre, ha kihagynánk a szintek kalkulációját, amihez ez a szintén német szoftver nyújt segítséget. A fejlesztő ugyanaz, a minőség szintén.

Android: vgf.hu/a-rohretagen
iOS: vgf.hu/i-rohretagen

Szoftver

Kapcsolódó