Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Élni és élni hagyni

Szilágyi László |  738
1 5 (1)

Minden más alapjogot megelőz az ember élethez való joga, amely korlátozhatatlan és abszolút jellegű. Azt hiszem ez az alkotmányos jog az, amiben mindenki egyetért, viszont sajnálatos módon sokan felelőtlenségből vagy a szakértelem hiányából adódóan veszélyeztetik a saját életüket, és ami még ennél is rosszabb, a mások életét. Az, hogy jogunk van valamihez, nem jelenti azt, hogy ne lenne egyben kötelességünk annak védelme! Az épületgépészetben sajnos sok területen, szinte minden szereplőnek komoly ráhatása van a balesetmentes üzemelésre, kezdve a tervezőktől, a kivitelezőkön át egészen a felhasználókig. Sokszor pont az okozza a végzetes hibát, hogy a folyamatban résztvevők nem megfelelően kommunikálnak egymással, sőt kifejezetten a másikra hárítják a felelősséget és elfelejtik a közös célt.

Szabványok és felfogások

Néhány szó a kazántechnológia fejlődéséről és az előírások változatlanságáról

VGF&HKL online |  7960

Hihetetlen ugrás következett be az elmúlt években a fűtéstechnikában. A kazánok és egyéb berendezések sokkal hatékonyabban, „okosabban” működnek, mint korábban, olyan üzemmódokra, szabályozhatóságra és olyan (alacsony) károsanyag-kibocsátási mutatókra képesek, amelyekről korábban nem is álmodhattunk. Mindezen változások mögött hatalmas összegű fejlesztések és mérnökök ezreinek sok százezer munkaórája áll. Nekik köszönhetően például már gyűjtőkéményre is illeszthetünk az ErP-előírásoknak megfelelő kazánt. A hazai szabályozás ugyanakkor mintha nem követné hasonló ütemben a technika fejlődését, iskolapéldája ennek a sokat emlegetett MSZ 845-ös szabvány.

Talán most felfigyelnek a kéményseprők ajánlására

A szakma képviselői már másodszor javasolják a hírhedt MSZ 845-ös szabvány korszerűsítését

Erdősi Csaba |  499

Aki elolvasta a néhány oldallal ezelőtti cikkünket a gázkészülékek gyűjtőkéményre való telepítéséről, felfigyelhetett egy szabványra, amely kapcsán rendszeresen „összecsapnak” a kéményseprő szakemberek és az épületgépészek. Ez az ellentét feloldódhat ugyanakkor, ha a döntéshozók figyelembe veszik a kéményseprő szakemberek már korábban is megfogalmazott javaslatát, s egy asztalhoz ülnek a szabvány módosítása érdekében. A gázipar képviselői nyitottak az egyeztetésre, hiszen mindenki érdeke, hogy az EU-s rendelkezések és a hazai szabályozás között ne feszüljön ellentét. A XI. Országos Kéménykonferencia emellett számos ajánlást tett, megfogalmazott, ezeket vesszük most sorra a szervezők közleménye alapján.

Gyűjtőkémény-felújítás egy nap alatt

Erdősi Csaba |  1005

Sok társasháznak okozott az elmúlt időszakban fejtörést az a kialakult helyzet, miszerint a közös kéményre kazáncsere miatt már nem csak turbós, hanem kondenzációs kazán is bekötésre kerülne. Egy szakértőkből álló társulás olyan kéményátalakítási technológiát dolgozott ki, amely megnyugtató megoldást nyújt azon társasházaknak, ahol felmerült már ez a probléma, vagy ahol szeretnék ezt megelőzni. A béléscsőrendszer kifejezetten a turbós és kondenzációs kazánok zavartalan együttműködésének megoldására lett kifejlesztve.

Űzd a bűzt!

Csak a megfelelő szerelvény biztosít valóban komfortot

Lantos Tivadar |  516

A bűzös, áporodott szagú fürdőszobák, konyhák, mellékhelyiségek rendkívül kiábrándítók. Lehetnek azok akármilyen csillogók is, ha nem zár jól a bűzzár, minden hiába! Márpedig a piacon rengeteg silány minőségű szerelvény kapható, de megfelelő ismeretek birtokában ezek kiszűrhetőek.

Amikor megjelennek a rejtett hibák

Lantos Tivadar |  582
2 5 (2)

Éjszaka a hőmérő higanyszála már gyakran van 0 ˚C közelében, így a gázkészülékeknek, hőszivattyúknak egyre nagyobb lesz az igénybevétele. A hideg bizony előhozza a készülékek rejtett hibáit, amelyek elsősorban a karbantartás hiányából erednek.

Csarnokfűtés sötétsugárzókkal

Lantos Tivadar |  7204
1 5 (1)

A sötétsugárzós fűtési rendszereket alacsonyabb teljesítményre lehet méretezni, mint a hagyományos konvekciós fűtést vagy a légfűtést, így elsősorban az ipari csarnokok, sportlétesítmények melegítésére használhatók gazdaságosabban.

A művezető

Morvay Béla |  7731

Ebben a sorozatunkban eddig kizárólag az Épületgépészeti Múzeum tárgyait mutattuk be hónapró-hónapra. Ez az írás azonban kilóg a sorból, hiszen kiállított művezetőt természetesen nem találunk egyik tárlóban sem. Viszont ez a tevékenység annyit változott az idők során, hogy szinte múzeumi kalandként foghatjuk fel, ha visszatekintünk rá, hogy is ment ez annak idején. Ahogyan azt már megszokhatták, ezúttal is egy személyes élményekben gazdag írás következik.

Kihagyjuk a ziccert?

Érthetetlen, hogy hőszivattyúk hasznos energiájának miért csak a töredékét könyveljük el a megújuló források közé

Szalai Gabriella |  8293
2 4.5 (2)

A hőszivattyúk térnyerése ma már nem kérdéses. Az épületállomány, így a hűtés és fűtés 2050-re kitűzött dekarbonizációja kulcsfontosságú lesz Európa klímasemlegessé tételében, és ebben a hőszivattyúk központi szerepet fognak játszani. Nálunk viszont eddig elsikkadt az a rejtett technológiai előny, miszerint a hőszivattyúk által előállított hasznos energiát megújuló energiának kell tekinteni, és a megújulóenergia-statisztikában megjeleníteni. Valóban annyira jól teljesíti Magyarország a megújulós célokat, hogy elvesztegethet egy erőforrást, mely adott és nem igényel külön befektetést?

A „Fehér Ház” kazánházi rekonstrukciója

Versits Tamás |  533

Lapunk kedvelt rovata a MekkMester, amelyben a kontár kivitelezéseket, silány munkákat mutatjuk be. Legalább ilyen fontosnak tartjuk azonban, hogy bemutassuk a szakszerű, szemre is tetszetős munkákat. Most egy olyan kazánházi rekonstrukciót mutatunk be, amely megítélésünk szerint feltétlenül az utóbbi kategóriába tartozik.

Akkumulátoros présgépek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7504
4 5 (3)

Táblázatunkban a Viega, a Milwaukee, a Hilti, a Rothenberger és a Rems termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Présszerszámokról röviden

Megéri beruházni egy jó gépre!

Lantos Tivadar |  7472
3 4.5 (2)

Az akkumulátoros présgépek rendkívül gyors és precíz munkavégzést tesznek lehetővé. Az akkutechnika fejlődésének köszönhetően ma már egyetlen töltéssel akár egy egész ház munkálatait is el tudjuk végezni. A kereskedelmi forgalomban találhatunk elektromechanikus és hidraulikus présszerszámokat egyaránt.

Dupla vagy semmi, gázelzáró, présgép, Verdun

VGF&HKL online |  2009
2 5 (2)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Grohe, Arco, Weishaupt, Stiebel Eltron, Grundfos

Decemberi hírek

VGF&HKL online |  873
1

Megérkezett a GROHE Rapid SLX, Újdonság az ARCO-tól, pontosság nélkül nincs megbízhatóság, STIEBEL ELTRON decentralizált szellőztetőberendezés, Elsimerés a Grundfos South East-nek.

A választás szabadsága

Ismerje meg a GROHE Colors konyhai csaptelepeit!

Támogatott cikk |  477

Amióta a konyha a mindennapi életünk egyik központi helyiségévé vált, az itt használt anyagok, gépek, kiegészítők minősége és kialakítása is kiemelt fontosságúvá vált. A változó igények a GROHE tervezőit is inspirálták, ezért túlléptek a hagyományos színkombinációkon annak érdekében, hogy mindenki az ízléséhez leginkább illő konyhát tudja megalkotni.

Sok milliós villanyszámla

Hőszivattyú és rossz terv

Lantos Tivadar Bokor András |  8418
3 4.67 (3)

A hőszivattyús rendszerek bonyolultságának, összetettségének következtében a rossz műszaki megoldásokra hamar fény derül. Gyakorlat, kellő alaposság és a megfelelő mennyiségű ráfordított idő kell a tervezéshez, valamint a kivitelezéshez egyaránt. A hőszivattyú nem véletlenül számít drága megoldásnak, szokatlanul olcsón elkészített tervekkel és a szükséges referenciák hiányában lehetetlen egy megfelelően működő rendszert elkészíteni.

Kézi csőhajlítók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7887
1 5 (1)

Négy gyártó, a CBC, a Rems, a Ridgid és a Rothenberger készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

„Klímacsövek” hajlítása

Erdősi Csaba |  8374
1 5 (1)

Előző lapszámunkban alapos cikkben foglaltuk össze a klímaszerelésben alkalmazott csőkötési technikákat, most pedig a csőhajlításról, pontosabban a rézcsövek hajlításáról lesz szó. A cikk elkészítésében nagy segítségünkre volt az Európai Réz Intézet tudástára.

Műjégpálya-hűtés a Polartól

Támogatott cikk |  744
1

Szekszárdon a Zöld Jég egyesület kitartó munkájának köszönhetően megnyitotta kapuit az új műjégpálya, mely immár az IHF szabványos méretű (~1800 m²) jégfelületén, professzionális körülmények között tudja kiszolgálni a sport szerelmeseit. A szakma szempontjából viszont egy olyan feladat megoldásáról beszélhetünk, ahol a moduláris folyadékhűtő felépítés igazán megmutathatta „oroszlánkörmeit”.

Menettömítés glikolos rendszerekben

Erdősi Csaba |  8127

A menettömítésektől azt várjuk el, hogy a változó nyomású és hőmérsékletű közegeket minden mértezhető körülmény között is a rendszeren belül tartsák. E cél és a felhasználási terület függvényében választhatjuk ki az éppen megfelelő tömítőanyagot.

Rezsióradíj

Mégis mire jó ez?

Erdősi Csaba |  7953
2 4.5 (2)

Az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ajánlására minden év derekán közzéteszik az építőipari minimális rezsióradíjakat. De számít ez bármit is mondjuk egy kisadózó magánvállalkozóként dolgozó klímaszerelőnek? Aligha. Társas vállalkozások tulajdonosai számára azonban hasznos mankó lehet, ha tudják, egy munkaórára vetítve mennyi bevételre kell szert tenniük, Hogy ki tudják fizetni az alkalmazottaik számára törvényben előírt bérminimumot.

Okos segítség klímásoknak

Appajánló

Papp Tibor |  7783
2 5 (2)

Egy klímaszerelő szerszámosládája meglehetősen nehéz, hiszen számos eszközt, berendezést kell szállítania a telepítések, karbantartások helyszínére. Vannak ugyanakkor olyan eszközök is, amelyek – egy mobiltelefonra telepítve – a zsebben is könnyen elférnek. Ezek közül mutatunk be most kettőt.

„Cselgáncsmódszer” a technológiai hűtésekben

Varga péter |  548

A termokémiából tudjuk, hogy exoterm reakciónak nevezzük a hőfelszabadulással járó kémiai reakciókat. Most az vizsgáljuk meg, miként lehet az exoterm hőt hasznosítani technológiai folyamatokban.