Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaSzakmakörnyezet

Szabványok és felfogások

Néhány szó a kazántechnológia fejlődéséről és az előírások változatlanságáról

2020/12. lapszám | VGF&HKL online |  7959 |

Szabványok és felfogások

Hihetetlen ugrás következett be az elmúlt években a fűtéstechnikában. A kazánok és egyéb berendezések sokkal hatékonyabban, „okosabban” működnek, mint korábban, olyan üzemmódokra, szabályozhatóságra és olyan (alacsony) károsanyag-kibocsátási mutatókra képesek, amelyekről korábban nem is álmodhattunk. Mindezen változások mögött hatalmas összegű fejlesztések és mérnökök ezreinek sok százezer munkaórája áll. Nekik köszönhetően például már gyűjtőkéményre is illeszthetünk az ErP-előírásoknak megfelelő kazánt. A hazai szabályozás ugyanakkor mintha nem követné hasonló ütemben a technika fejlődését, iskolapéldája ennek a sokat emlegetett MSZ 845-ös szabvány.

Közhelyszámba megy, ha kijelentjük, hatalmas technikai fejlődés ment végbe a közelmúltban az épületgépészetben. Ha csak e lap régebbi számait poroljuk le, s lapozunk beléjük, kiderül, hogy húsz esztendeje újdonságnak számított a kondenzációs kazántechnológia, legalábbis idehaza, és még 2014-ben is érdemes volt azt magyarázni az olvasóknak, mi is az a lángmoduláció, és miért hasznos. Ezzel szemben egészen másról írhatunk ma, ha az aktuális fejlesztéseket akarjuk száma venni.

A cikk még 11 033 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fűtési rendszerKéményKéményseprőKondenzációs kazán