Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLSzakmakörnyezet

Rezsióradíj

Mégis mire jó ez?

2020/12. lapszám | Erdősi Csaba |  8064 |

Rezsióradíj

Az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ajánlására minden év derekán közzéteszik az építőipari minimális rezsióradíjakat. De számít ez bármit is mondjuk egy kisadózó magánvállalkozóként dolgozó klímaszerelőnek? Aligha. Társas vállalkozások tulajdonosai számára azonban hasznos mankó lehet, ha tudják, egy munkaórára vetítve mennyi bevételre kell szert tenniük, Hogy ki tudják fizetni az alkalmazottaik számára törvényben előírt bérminimumot.

Az építőipari rezsióradíj fogalmával 2008-ban ismerkedhettek meg az ágazat hazai szereplői. Az év szeptember elsejétől egy kormányrendelet értelmében a vállalkozások nem adhatnak úgy árajánlatot egy munka elvégzésére, hogy eleve azzal kalkulálnak, nem fogják befizetni a közterheket, így aztán olcsók tudnak lenni. A minimális rezsióradíj számítási alapja az építőipari ágazati kollektív szerződésbe foglalt minimális szakmunkás alapbér – ez 2008-ban 85 ezer (!) forint volt – kiegészítve annak a közterheivel. A minimális szakmunkás alapbért azonban növelni kell az egyéb személyi jellegű és ellátási költségekkel, valamint az irányítási és ügyviteli költségekkel. Ugyanakkor a rezsióradíj nem tartalmazhatja a közvetlen anyag-, fuvar- gép-, és tervezési-, valamint hatósági költségeket. Így jön ki végül a minimális rezsióradíj összege.

A cikk még 7 204 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés