Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ajánló

Élni és élni hagyni

2020/12. lapszám | Szilágyi László |  240 |

Élni és élni hagyni

Minden más alapjogot megelőz az ember élethez való joga, amely korlátozhatatlan és abszolút jellegű. Azt hiszem ez az alkotmányos jog az, amiben mindenki egyetért, viszont sajnálatos módon sokan felelőtlenségből vagy a szakértelem hiányából adódóan veszélyeztetik a saját életüket, és ami még ennél is rosszabb, a mások életét. Az, hogy jogunk van valamihez, nem jelenti azt, hogy ne lenne egyben kötelességünk annak védelme! Az épületgépészetben sajnos sok területen, szinte minden szereplőnek komoly ráhatása van a balesetmentes üzemelésre, kezdve a tervezőktől, a kivitelezőkön át egészen a felhasználókig. Sokszor pont az okozza a végzetes hibát, hogy a folyamatban résztvevők nem megfelelően kommunikálnak egymással, sőt kifejezetten a másikra hárítják a felelősséget és elfelejtik a közös célt.

A felhasználó, lakástulajdonos sem bújhat ki a felelősség alól, hiszen sok esetben az ő feladata megvédenie saját magát. Az önkéntes kéményseprői vizsgálat megrendelése, a megfelelő minőségű CO-riasztó használata vagy az ivóvíz ólommentességének az ellenőrzése bizony elsősorban az ő feladata.

Viszont nekünk, a szakma képviselőinek kell erre felhívnunk a figyelmét és tájékoztatnunk a veszélyről és segítenünk kell a megfelelő műszaki megoldás ajánlatával és megvalósításával. Ehhez nem árt, ha a szakmán belül, az együttműködésre „kényszerült” szakágak, egymással egyetértenek, és nem jogi csatározásokat folytatnak, mint ahogy teszik ezt a kéményseprők kontra épületgépészet területén.

A VGF&HKL szaklapnak is megvan a felelőssége, de nem abban, hogy elhallgat információkat, hanem pont ellenkezőleg. Sajnos kénytelenek vagyunk időnként olyan tanulságos eseteket, hibás rendszereket, jogszabályi vagy hatósági hibákat is bemutatni, amelyek sértik egyes szereplők érdekeit, de lehet, hogy egy-egy ilyen információ életet menthet! Ha kell, felvállaljuk a konfliktust, és harcolunk a szakmaiatlanság és tudatlanság ellen, és erre buzdítjuk olvasóinkat is, hiszen a tudás hatalom, amivel visszaélni nem szabad, viszont jogunk van élni vele!

Minden VGF&HKL olvasónak kívánok magam és kiadónk minden munkatársa nevében egészségben gazdag, békés ünnepeket és az ideinél nyugodtabb és biztonságosabb boldog új évet!

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

VGF&HKL szaklap


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem