Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

„Klímacsövek” hajlítása

2020/12. lapszám | Erdősi Csaba |  8076 |

„Klímacsövek” hajlítása

Előző lapszámunkban alapos cikkben foglaltuk össze a klímaszerelésben alkalmazott csőkötési technikákat, most pedig a csőhajlításról, pontosabban a rézcsövek hajlításáról lesz szó. A cikk elkészítésében nagy segítségünkre volt az Európai Réz Intézet tudástára.

A hűtés- és klímatechnikában szinte megkerülhetetlen a rézcsövek alkalmazása. Ez nem véletlen, hiszen ez az anyag rendkívül hosszú élettartamú, és nagyon jól viseli az alacsony és a magas hőmérsékletet is. Az ipari fémek közül a legjobb a hővezető-képessége, alacsonyabb a fajhője mint pl. az alumíniumnak (könnyebben melegszik és hűl), korrózió-, UV-álló, nem öregszik, jól alakítható, összes kötése kipróbált és biztonságos, 100%-ban újrahasznosítható, egyszerűen, forrasztással köthető. A klímatechnikában rendkívül fontos az a tény is, hogy a réz antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik. Egyre szélesebb körben folyó kutatások rendre igazolják, hogy a réz kevesebb, mint 90 percen belül elpusztítja még a legveszélyesebb patogén kórokozókat is, míg a kontrollanyagokon, például a rozsdamentes acélon a csökkenés nem észlelhető. Nem utolsósorban a rézcső könnyen hajlítható, persze csak akkor, ha odafigyelünk a részletekre.

A cikk még 5 573 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szerelés

Kapcsolódó