Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

Műjégpálya-hűtés a Polartól

2020/12. lapszám | támogatott cikk |  118 |

Műjégpálya-hűtés a Polartól

Szekszárdon a Zöld Jég egyesület kitartó munkájának köszönhetően megnyitotta kapuit az új műjégpálya, mely immár az IHF szabványos méretű (~1800 m²) jégfelületén, professzionális körülmények között tudja kiszolgálni a sport szerelmeseit. A szakma szempontjából viszont egy olyan feladat megoldásáról beszélhetünk, ahol a moduláris folyadékhűtő felépítés igazán megmutathatta „oroszlánkörmeit”.

A szekszárdi jégpálya már a megelőző két szezonban is a Polar moduláris folyadékhűtő családjának hűtőgépeivel üzemelt egy kisebb, hobbi kategóriájú jégfelület mérettel. A moduláris folyadékhűtő sokat emlegetett előnye az egyszerű skálázhatóság, mely egy ilyen bővítés során lehetővé tette azt, hogy a már meglévő modulok bővítésével – azaz a régi hűtőgép kapacitás teljes értékű megtartása mellett – legyen elérhető a szükséges többletteljesítmény. A bővítő modulok üzembe helyezésével egy rendszerként üzemeltethető, de mégis dupla kapacitású gépek állnak mostantól rendelkezésre a jég felépítésére és hidegen tartására.

De nézzünk bele egy kicsit a műszaki részletekbe!

A Polar moduláris folyadékhűtőcsaládja, illetve ennek a jégpályák üzemeltetéséhez szükséges opciókkal ellátott Polar ICE sorozata két féle modulmérettel érhető el:

Balra: Polar COMH-0030-B3RA, névleges 30 kW

Jobbra:Polar COMH-0065-B3RA, névleges 65 kW

A típus hűtő, fűtő és hővisszanyerős kivitelű. A beépített hővisszanyerő a hűtési energia 100%-ából képes melegenergiát előállítani.

A szekszárdi referencia esetében – ahol 390 kW névleges kapacitás került beépítésre – a hővisszanyeréssel elérhető melegenergia 50%-a a kiegészítő létesítmények fűtését fogja biztosítani. Külön előnyt jelent, hogy a Polar ICE típus akkor is képes a fűtési energia biztosítására, amikor esetlegesen a jég előállításához nincs hideg energia igény. Ilyenkor levegő-víz hőszivattyúként üzemelve állítja elő a fűtővizet.

És hogy mire jó egy jégpálya esetében, hogy fűtési üzemmódra is alkalmas a berendezés? Nos, bármely meglepő, ennek a funkcióknak is juthat szerep. Ideiglenes telepítésű jégpályák esetében valós probléma, hogy az üzemelés befejezésekor a lehető legrövidebb időn belül bontani kell a létesítményt. Ilyenkor a fűtő üzemmód biztosíthatja a jégtakaró villámgyors eltávolítását. A szekszárdi üzemeltetők kihasználják továbbá a Polar gépekbe alapban beépített Modbus kapcsolatot, és így épületfelügyeleten keresztül kontrollálhatják a működés paramétereit.

Ha Ön is jégpálya építési terveken gondolkodik, és gazdaságos, mégis sokoldalú hűtési megoldást keres, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyártó és forgalmazó: COOL Airconditional Kft.
További információk: 1147 Budapest, Öv utca 187. Tel: +36 1 272 1740, e-mail: info@coolklima.hu


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem