Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kihagyjuk a ziccert?

Érthetetlen, hogy hőszivattyúk hasznos energiájának miért csak a töredékét könyveljük el a megújuló források közé

2020/12. lapszám | Szalai Gabriella |  345 |

Kihagyjuk a ziccert?

A hőszivattyúk térnyerése ma már nem kérdéses. Az épületállomány, így a hűtés és fűtés 2050-re kitűzött dekarbonizációja kulcsfontosságú lesz Európa klímasemlegessé tételében, és ebben a hőszivattyúk központi szerepet fognak játszani. Nálunk viszont eddig elsikkadt az a rejtett technológiai előny, miszerint a hőszivattyúk által előállított hasznos energiát megújuló energiának kell tekinteni, és a megújulóenergia-statisztikában megjeleníteni. Valóban annyira jól teljesíti Magyarország a megújulós célokat, hogy elvesztegethet egy erőforrást, mely adott és nem igényel külön befektetést?

Az épületek fűtésének és hűtésének kiemelkedő szerepe van a fenntartható energiarendszer felé történő átmenetben. Az európai épületállomány felelős az Európai Unió (EU) teljes szén-dioxid-kibocsátásának körülbelül 36 százalékáért. Tekintettel arra, hogy az EU végső energiafogyasztásának 50 százalékát a fűtés és hűtés teszi ki, ezen belül pedig 80 százalékot az épületekben használnak fel, óriási potenciál rejlik az épületek dekarbonizációjában.

A hőszivattyúk hasznos energiája

A hőszivattyúk az energia akár 75 százalékát is a környezetből (pl. levegőből, vízből, talajból, szennyvízből) gyűjtik, míg a maradékot villamos energia biztosítja. A hőszivattyúk nemcsak az egyik leghatékonyabb fűtési és hűtési technológiát testesítik meg, különösen akkor, ha fűtésre és hűtésre, sőt párátlanításra és melegvíz előállítására ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben van szükség. A hőszivattyúval előállított, egy épület energiaellátáshoz szükséges energiamennyiség, és a folyamat beviteli energiaigényének különbözetét hasznos energiának nevezzük, és a hasznos energiát is megújuló energiának kell tekinteni. A hőszivattyúk tehát megújulóenergia-technológiának számítanak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

HőszivattyúMegújulók

Kapcsolódó