Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

AjánlóAppajánlóHKL

Okos segítség klímásoknak

Appajánló

2020/12. lapszám | Papp Tibor |  7817 |

Okos segítség klímásoknak

Egy klímaszerelő szerszámosládája meglehetősen nehéz, hiszen számos eszközt, berendezést kell szállítania a telepítések, karbantartások helyszínére. Vannak ugyanakkor olyan eszközök is, amelyek – egy mobiltelefonra telepítve – a zsebben is könnyen elférnek. Ezek közül mutatunk be most kettőt.

A hűtőközegekkel kapcsolatban két fontos számot kell megjegyeznie a szakembereknek. Az egyik szám a 2500, ugyanis idén már betiltották az olyan anyagokat, amelyek GWP-je meghaladja a 2500-as értéket. A másik szám pedig a 150: ez az üvegházhatási tényező, ami fölött 2022-től már nem lehet új berendezést a piacra vinni. Ezúttal két olyan készülékgyártó-független appot ajánlunk, amely segít a GWP kiszámításában és a kvóta követésében.

F-Gas Tool

GWP-, CO2-egyenérték-, tömegáram-, szivárgásvizsgálat,-gyakoriság- és retrofitkalkulátor. Közel 200 féle hűtőközeget ismer és csaknem húsz nyelven, közte magyarul is „tud” ez az applikáció. A program alapfunkcióinak használata ingyenes. A felhőalapú Gas Manager szolgáltatás regisztráció után 20 tételig ingyenes.

Android vgf.hu/a-fgas
iOS vgf.hu/i-fgas

GWP-ODP Calculator

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja jegyzi ezt az alkalmazást, amely tartalmazza a Montreali Jegyzőkönyv által ellenőrzött anyagok jellemzőit, összetételeit, adatait. Elvégezhetjük vele az átszámításokat GWP-, ODP- és CO2-egyenérték között, mind egykomponensű, mind keverék hűtőközegekre. Bár az alkalmazás csak angolul elérhető, azonban minimális szakmai nyelvismerettel már jól használható minden funkció. Teljesen ingyenes és korlátlanul használható.

Android vgf.hu/a-gwp
iOS vgf.hu/i-gwp

Szoftver