Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Amikor megjelennek a rejtett hibák

2020/12. lapszám | Lantos Tivadar |  611 |

Amikor megjelennek a rejtett hibák

Éjszaka a hőmérő higanyszála már gyakran van 0 ˚C közelében, így a gázkészülékeknek, hőszivattyúknak egyre nagyobb lesz az igénybevétele. A hideg bizony előhozza a készülékek rejtett hibáit, amelyek elsősorban a karbantartás hiányából erednek.

Ledugult hőcserélők, eltömődött kondenzszifonok, szén-monoxid-visszaáramlás, nem kellően meleg HMV. A szerelők igen gyakran találkoznak ezekkel a problémákkal. Meleg időben a tulajdonosok zöme szinte teljesen elfelejti, hogy a lakásában hőtermelő berendezés is működik, és a „Hej, ráérünk arra még!” jelmondat gyakran elhangzik. Amikor pedig szükség lenne a berendezésekre, már nehezen lehet megtalálni a megfelelő szakembert, aki a szükséges javítást szakszerűen el tudná végezni. Új építésnél is lehetnek problémák – bár ritkábban van erre példa –, ha mondjuk alulméretezik a berendezéseket. Főleg hőszivattyúk esetén lepődnek meg a tulajdonosok a nem várt villanyszámlán. De az alulméretezett kombi készülékek sem tudják biztosítani a megfelelő HMV-t, főleg ha kellően távol kerülnek elhelyezésre a melegvízvételi helytől. A kazán teljesítményét úgy szokás meghatározni, hogy a leghidegebb téli időszakban körülbelül 10%-kal haladja meg az épület hőveszteségét. Megfelelően méretezett kazán esetén –15 °C-os külső és +20 °C-os belső hőmérséklet mellett még éppen elegendő a fűtési teljesítmény.

A cikk még 9 096 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fűtési rendszerKarbantartás