Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. március

Vegyünk levegőt!

Vegyünk levegőt!

Szilágyi László |  136
1 2 (1)

Nem csoda, hogy az alapvetően víz-, gáz-, fűtéstechnikával foglalkozó szaklapunk már a nevében is hordozza a hűtő, klíma-, légtechnika szavakat, hiszen az épületgépészeti szakma fejlődik, és a légtechnikai eszközök szépen lassan nem csak begyűrűztek a szakmánkba, de már szinte meg is határozzák azt. Az idei évtől már jogszabályban rögzítik az új építésű lakások frisslevegő-bejutásának, légcseréjének az automatizálását, szabályozott, tervezett feltételeit.

Hibridizmus

Hibridizmus

Buczkó Tihamér |  533
7 4.6 (5)

A kondenzációs gázkészülék-technológia következő szintje a hibridkazán-technológia lesz. A fél évvel eltolt rendeletnek köszönhetően, új korszaka kezdődhet a kádár kockáknak és a meglévő épületeknek. A hibrid technológia az a tökéletes megoldás meglévő épületek készülékcseréjéhez, ami nálunk az utóbbi tíz évben egyáltalán meg nem honosodott műszaki megoldás, amikor a meglévő, vagy felújított fűtési rendszerre egyszerre csatlakozik egy levegő-vizes hőszivattyú és egy kondenzációs kazán, ahol a gáz és a külső levegő előnyeit használjuk fel az épületfűtésére.

Gyűjtőkéményekről a kéményseprő szemével

Gyűjtőkéményekről a kéményseprő szemével

Kocsis Krisztián |  180
2 4.5 (2)

Az elmúlt évek, különösen az elmúlt hónapok történései, kinyilatkoztatásai, továbbá a kéményseprők tapasztalatai a gyűjtő jellegű égéstermék-elvezetők kéménytechnikai piacán szükségessé teszik az alábbi gondolatok megfogalmazását.

Precíz mérések okos hőkamerával

Precíz mérések okos hőkamerával

Zuna László |  81
1 5 (1)

Napjainkban egyre fontosabb a precíz és hatékony mérés. Közel minden szakterületre igaz ez, így többek között az épületgépészeti és megelőző karbantartási felhasználások területein is. Mind a kettő esetben fontos, hogy a megnövekedett hőjelenséggel járó hibaforrásokat minél nagyobb részletességgel, gyorsan és könnyedén tudjuk vizsgálni. Ezen felhasználási területeken gyakran használt eszköz a hőkamera, amely komplex rálátást nyújt a mérendő felületekre, viszont az olcsóbb eszközök gyakran nem elég finom felbontással és termikus érzékenységgel bírnak. Nem úgy, mint a professzionális megoldások, amelyek nem csupán jobb képet fognak nyújtani, de praktikus funkciók segítségével könnyebbé, hatékonyabbá is varázsolják a mérést.

A konvektorokra is figyeljünk!

A konvektorokra is figyeljünk!

Lantos Tivadar |  98
1 5 (1)

A konvektorok mind a mai napig jó szolgálatot tesznek a felhasználóknak. Él az a tévhit, hogy ez egy elavult fűtési technológia, korszerűtlen, és cserélni kell. Csakhogy nem mindenhol lehet egyszerűen és gazdaságosan kiváltani ezeket a fűtőberendezéseket, ráadásul az újabb, korszerűbb készülékek minden igényt kielégítenek.

Évekig tartó pereskedés fillérekért

Évekig tartó pereskedés fillérekért

Egyszerű kazáncsere lenne a megoldás

Lantos Tivadar |  113
2 4.5 (2)

A pereskedés furcsa szenvedély egyesek életében. Arany János óta tudjuk, hogy a madárfütty is lehet egy bírósági per tárgya, mint ahogyan napjaink épületgépészetében a meleg. Ki fűt, és kinek? Ez a nagy kérdés soron következő tanulságos történetünkben.

Egy lezárt életút

Egy lezárt életút

VGF&HKL online |  179
1

Azt terveztük, hogy sorozatunk jelen darabját Sircz János épületgépész mérnök-tanár írja majd meg. A sors azonban közbeszólt, barátunk és rendszeres szerzőnk életének 88. évében, január 14-én csendben és méltósággal távozott közülünk. Nekrológ helyett összegyűjtöttünk egy idézetcsokrot abból a több mint egy tucat írásából, amelyben az Épületgépészeti Múzeum tárgyait mutatta be – a rá jellemző személyes hangvételben.

Hagyomány, kultúra, avagy a fűtés története

Hagyomány, kultúra, avagy a fűtés története

VGF&HKL online |  77

Általában a szabadban tartózkodók melegedtek a tűz mellett, de megtalálták a szabad tűzhelyek nyomait az Árpád-kori (9–14. század) sátrakban és veremházakban is. Mivel a sütés-főzés évszázadokon keresztül szabad tűzön történt, a nyílt tűzhely a fejlettebb fűtőberendezésekkel felszerelt épületek konyháiban sokáig megmaradt, csak a 19. században kezdték meg felszámolását.

Fafűtés házban, lakásban

Fafűtés házban, lakásban

1. rész, kandallók

Gyergyay Csaba |  102
1 5 (1)

A fűtéstechnikai rendszerek megválasztását illetően a felhasználók – lehetőségeiktől függően – válaszút elé kerültek. Napjainkban két út áll előttük: dönthetnek a szuverén biztonságot szavatoló, hagyományos – kandallóval, cserépkályhával történő – fűtési modellek, vagy az energiaszolgáltatók által nyújtott, nagy kényelmet ígérő, ámde fejlett műszerezettséget és látszatbiztonságot jelentő konstrukciók mellett. A célszerűség minden bizonnyal középütt lehet: a biztonságos fűtést a két modell ötvözése teremtheti meg.

Saját fejlesztésű rendszermosó

Saját fejlesztésű rendszermosó

Jól jöhet a megnövelt tartály, ha sok radiátoros rendszeren dolgozunk

Lantos Tivadar |  148
1 1

A fűtési rendszerek átmosására többféle módszer is létezik. A kereskedelmi forgalomban sok gépet találunk, még több vegyszert, és megoldási módokat. A szerelőnek kell kiválasztania a legkedvezőbbet az adott fűtési rendszer pontos ismerete fényében. De hogyan?

Kéziszerszám, vízmérték, duct tape, svájci bicska, anyagfáradás

Kéziszerszám, vízmérték, duct tape, svájci bicska, anyagfáradás

VGF&HKL online |  455
1 5 (1)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Új generációs iszapleválasztók

Új generációs iszapleválasztók

Az üzemmódválasztás takarékos működést tesz lehetővé

Balla András |  96

A fűtőközeg minőségére fokozottan kényes fűtőberendezések és tartozékaik védelmében ma már elengedhetetlen hatékony iszap- és légleválasztó, esetleg a két funkciót egységként ellátó berendezés beillesztése. Ugyanilyen fontos ugyanakkor, hogy a keringtető szivattyú minél alacsonyabb teljesítmény mellett lássa el a feladatát. A változtatható üzemmódú, teljes és részleges áramlással is üzemeltethető leválasztók egyszerre védik a rendszert a szennyeződésektől, és biztosítják az alacsony áramlási ellenállást.

Iszapleválasztók

Iszapleválasztók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  111
1 4 (1)

Táblázatunkban a Adey, a Comfort System, a Fernox, a Flamco, a Hő-érték, a Sentinel és a Spirotech termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Épületgépészeti kivitelezés és a BIM

Épületgépészeti kivitelezés és a BIM

Erdősi Csaba |  96

Épületeink gépészeti szempontból egyre összetettebbek, így a tervezőknek különös gonddal kell eljárniuk, hogy a kivitelezés gördülékenyen menjen. Egy nagyméretű, komplex épületben ezernél is több ponton találhatunk ütközést azért, mert az egyes épületelemek, vezetékek, hálózatok, berendezések elhelyezését a szakági tervezők nem egyeztették megfelelő mélységben. Ennek elkerülését segíti a tervezés egy új modellje.

Bábuval mérik a hőkomfortot

Bábuval mérik a hőkomfortot

Erdősi Csaba |  64

Hőkomfortot mérő bábuval kutatják az ideális épülethőmérsékletet a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). A berendezés szimulálja az emberi test hőleadását és alkalmazkodását a hőmérséklet változásaira, de méri a ruházat hőszigetelési értékét. Használatával elkerülhető a humán tesztelők túlterhelése.

Egy személyre szabható megoldás

Egy személyre szabható megoldás

Home Remote

Papp Tibor |  89

Tavaly a július-augusztusi lapszámban bemutattunk néhány elterjedt okosotthon-platformot, melyek olyanok, mint a karmester a zenekar élén, aki a zenészek munkáját irányítja, hangolja össze. Nos, ezúttal a kottába is belepiszkálunk; mostani appajánlónk tárgyával egyszerűen összelegózhatjuk saját vezérlőnket.

Testo, Hotjet, szerződésminta, Daikin, tejesdoboz

Testo, Hotjet, szerződésminta, Daikin, tejesdoboz

Márciusi hírek

VGF&HKL online |  106

Új Testo hűtéstechnikai mérőműszerek, elegáns, lapos fan-coilok, szerződésminta, a Daikin körforgásos modellje, tejesdobozos kampány indul.

Rekonstrukció a „csokigyárban”

Rekonstrukció a „csokigyárban”

Versits Tamás |  102

Kazánház a kazánházban – ezt a feladatot kellett megoldania a kivitelezőnek egy irodaházzá átépített régi budapesti gyárépületből. A feladat nem volt egyszerű, de a tervezők és kivitelezők megoldották az összes felmerülő problémát. „Antimekkmester”, vagyis a példaértékű munkákat bemutató sorozatunk újabb darabját olvashatják.

Mennyibe is kerül a hőszivattyú üzemeltetése?

Mennyibe is kerül a hőszivattyú üzemeltetése?

Lantos Tivadar |  170
1 4 (1)

Klímával, hőszivattyúval a hűtés mellett ki is fűthetjük a lakásunkat, ezt elmondják a megrendelőknek is a szakemberek. De a megkötésekről, a kompromisszumokról is tájékoztatnunk kellene a laikus felhasználókat. Jelen cikkünk összefoglalja nagyvonalakban az üzemeltetésről, költségekről a legfontosabb tudnivalókat.

Dizájn és csend

Dizájn és csend

A fan-coiloknál ritkaság

Támogatott cikk |  87

A családi ház méretű épületeknél rohamosan terjedő hőszivattyús fűtések sokszor állítják dilemma elé a tervezőt és az építtetőt egyaránt. Vajon milyen az a hőleadó megoldás, amely minden tekintetben jól illeszkedik egy hőszivattyús rendszerhez?

Hővisszanyerő szellőztetőgépek

Hővisszanyerő szellőztetőgépek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  138

Nyolc gyártó, az Aerauliqa, a Dantherm, a Dimplex, a Holtop, a Helios, a Stiebel Eltron, a Vaillant és a Zehnder készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Ablakok, záróra!

Ablakok, záróra!

Chappon Ákos |  116

Az új előírásnak megfelelően ablaknyitással már nem lehet megoldani az új építésű lakó- és nem lakóépületek szellőztetését, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével.