Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaHKLKlímatechnika

Mennyibe is kerül a hőszivattyú üzemeltetése?

2021/3. lapszám | Lantos Tivadar |  906 |

Mennyibe is kerül a hőszivattyú üzemeltetése?

Klímával, hőszivattyúval a hűtés mellett ki is fűthetjük a lakásunkat, ezt elmondják a megrendelőknek is a szakemberek. De a megkötésekről, a kompromisszumokról is tájékoztatnunk kellene a laikus felhasználókat. Jelen cikkünk összefoglalja nagyvonalakban az üzemeltetésről, költségekről a legfontosabb tudnivalókat.

Közhelynek tűnik ugyan, de a vásárló laikus, a beüzemelő pedig jó esetben szakember – értelemszerűen neki kell nagyon megfontolnia, mit és hogyan közöl tájékoztatásképpen a megrendelővel. A gépkönyvi adatokat bizonyos építtetők áttanulmányozzák, és félreértik annak tartalmát. Például egy készülékről a gyártó azt állítja, hogy a berendezés fogyasztása 63,8 kW/nap. Ezt az adatot „szentírásnak” veszik a felhasználók, és úgy gondolják, hogy ez minden egyes napra igaz. Aztán, ha nem hozza a készülék a papírformát, elégedetlenkednek: nagy a fogyasztás. Szakembereknek azonban tudniuk kell, hogy a gép pont annyit soha nem fog fogyasztani, mint ami a használati utasításban vagy a gépkönyvben áll.

A cikk még 10 853 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HőszivattyúKlíma