Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaSzakmatörténet

Hagyomány, kultúra, avagy a fűtés története

2021/3. lapszám | VGF&HKL online |  810 |

Hagyomány, kultúra, avagy a fűtés története

Általában a szabadban tartózkodók melegedtek a tűz mellett, de megtalálták a szabad tűzhelyek nyomait az Árpád-kori (9–14. század) sátrakban és veremházakban is. Mivel a sütés-főzés évszázadokon keresztül szabad tűzön történt, a nyílt tűzhely a fejlettebb fűtőberendezésekkel felszerelt épületek konyháiban sokáig megmaradt, csak a 19. században kezdték meg felszámolását.

Árpád-kori településeink jellegzetes építményei a félig földbe süllyesztett veremházak voltak. A házak bejárat melletti vagy szembeni sarkában kisebb méretű kemence állt. Szája a helyiség közepe felé nézett. A kemencéket építhették kisebb-nagyobb kövekből, vesszővázra tapasztott sárból, de gyakori volt az is, hogy tűzterüket a veremház sarkában meghagyott földkockába vágták bele. (A veremházak mélyítését a tetőszerkezet elkészülte után ásták ki.) A házaknak nem volt kéményük, a kemence száján kitóduló füst az ajtón vagy a tető nyílásán át távozott. Nemrég fedezték fel, hogy a kor embere igyekezett a kellemetlen füsttől megszabadulni, ezért a kemencékkel szemben földbe fúrt kürtőket alakított ki, ezzel is elősegítve a belső tér szellőzését. A hasonló füstös szobák jellemezték még a késő középkorban is a paraszti lakáskultúrát, pedig a házak ekkor már a föld felszínére épültek, és nemritkán négy-öt helyiségből álltak. Egyes vidékeken, például az Őrségben és Göcsejben egészen a 19. századig fennmaradtak a füstös szobával épített lakóházak, illetve ezek utolsó hírmondói.

A cikk még 4 561 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KandallóTörténelem

Kapcsolódó