Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Dizájn és csend

A fan-coiloknál ritkaság

2021/3. lapszám | támogatott cikk |  7837 |

Dizájn és csend

A családi ház méretű épületeknél rohamosan terjedő hőszivattyús fűtések sokszor állítják dilemma elé a tervezőt és az építtetőt egyaránt. Vajon milyen az a hőleadó megoldás, amely minden tekintetben jól illeszkedik egy hőszivattyús rendszerhez?

A padlófűtés kiválóan alkalmas alacsony fűtővíz-hőmérséklet alkalmazására, és komfortérzete is nagyszerű. Azonban kizárólagos alkalmazása mellett elveszítjük a hőszivattyúk azon nagyszerű tulajdonságát, hogy a légkondicionálás – azaz a hűtés – feladatát is megoldjuk.

A felület hőleadóknál maradva, fal- vagy mennyezetfűtéssel kiegészítve a padlófűtést, megkaphatjuk a szinte tökéletes megoldást hőszivattyús rendszerünkhöz. Csak akkor kell óvatosnak lennünk, ha a költségvetés szumma sorára nézünk. Mert ez talán az egyik leginkább költségigényes megoldás.

Ha a padlófűtést splitklímákkal egészítjük ki, gyakorlatilag két párhuzamos hőszivattyús rendszert építünk be egy épületbe. Ez sem épp az optimalizálás csúcsa. És bizony találkozunk olyan megoldásokkal is, hogy a fűtést elvégzi a padlófűtés, hűtésre pedig egy plusz fan-coil kör kerül kialakításra. De vajon miért is ritka a tisztán fan-coil hőleadós hőszivattyús megoldás?

Két nyomós ok játszik közre: a dizájn és a hang. Mert bizony nehéz egy elegáns interiőrbe igazán „csinos” fan-coil készülékeket találni, és zajszintben is nehezen érhetők el pl. a korszerű splitklímák szupercsendes üzemmódjai. Fenti dilemmák megoldásában nyújt valós alternatívát a Polar új, slim fan-coil családja.

De miben más ez a készülék, mint vetélytársai?

  • 13 cm-es vastagságával nem foglal több helyet a fal mellett, mint egy radiátor.
  • Elegáns minimál dizájnja a legkifinomultabb belsőépítészethez is igazodni tud.
  • A készülék – egyedülálló módon – a split klímákból ismert alacsony zajkibocsátású ventilátort alkalmazza.
  • Ennek köszönhetően a legalacsonyabb zajszintje akár 18 dBA is lehet (1600 W-os, DC motoros kivitel, alacsony fordulatszám)

Az elegáns, új termék kétféle verzióban, négyféle teljesítmény szinttel, 1600–5750 W fűtési teljesítmény szint között érhető el áprilistól. A DC motors kivitel önálló, üveg érintő képernyős vezérlőt tartalmaz, 5 fokozatú ventilátorral, motoros lamellamozgatással, mod-bus kommunikációval épületfelügyeleti integrációhoz. Az AC motoros kivitel bármely szabványos fan-coil vezérlővel kompatibilis, és használható például a Polar DFI-110A szabályzóval is. A DFI-110A segítségével akár WiFi vezérlés is megvalósítható.

Jegyezze elő már most részletes információkat tartalmazó katalógusunkat: info@polarklima.hu

Gyártó és importőr:
Cool-Airconditional Kft.
1147 Budapest, Öv utca 187.
www.polarklima.hu

Fan coilKlíma