Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Változás

Szilágyi László |  7760

Kétségkívül nagy változást ígér számunkra az idei év, hiszen már január elsejétől életbe léptek olyan rendeletek, és megjelentek olyan pályázatok, amelyek érintik az épületgépész szakembereket. Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, pontosabban minimum „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Viszont egy rendeletmódosítás következtében az új épületeknek csak a 2021. június 30. napja utáni használatbavétel esetén kell megfelelnie a közel nulla energiaigénynek. Biztos megvolt a jogalkotóknak a logikus magyarázata erre a haladékra, de az épületgépészet technikai irányvonalát ez nem fogja befolyásolni, akik most építkeznek, eddig is ezzel terveztek, ahogy a felkészült tervezőkollégák is.

Fatüzelés, minek nevezzelek?

Henszelmann Imre |  8159
6 4.25 (4)

Rádióban, tévében, újságokban, interneten, reklámokban és környezetért aggódó véleményekben sokszor érkezik hír a különböző tüzelőberendezésekről és tüzelési módokról. Több-kevesebb szakmaisággal, időnként sajátos látásmódról tanúskodva. A következőkben néhány almalommal igyekszünk minél pontosabb megfogalmazásban elmondani véleményünket – a különféle tüzelőanyagokról és -berendezésekről, az égésilevegő-ellátásról, az égéstermékről és annak elvezetéséről, – ami természetesen egy kicsit mindig egyéni, de talán érdemes lesz figyelmükre.

Sürgető igény a kémények iránt

Az égéstermék-elvezetők meglétét az uniós irányelvek is támogatják

Gyergyay Csaba |  760
2 4.5 (2)

A kályhás-kandallós szakma közelmúltban szerzett egyik legfőbb tapasztalata az, hogy a fafűtés elterjedése immár sürgetően igényli az épületekben kialakított égéstermék-elvezető berendezés meglétét. A tervezéskor-kivitelezéskor mellőzött kémények okozta anomáliákra az idei esztendőtől érvényes uniós jogszabály is rávilágít, ugyanis e direktíva kimondja, hogy az elkövetkezőkben csak olyan épületek vehetők használatba, melyek közel nulla energiaigényűek és a teljes energiafelhasználásukat legalább 25 százaléknyi megújuló energiatermelés biztosítja. Ily módon a kályhák-kandallók iránti kereslet is bővülhet, ennek azonban a kémény megléte meghatározó feltétele.

Amikor minden kiderül

Lantos Tivadar |  1482
1 5 (1)

Bokor András nevét szinte mindenki ismeri a szakmában, és méltán el is ismeri. A tavalyi évben tervezői munkásságáért Macskásy Árpád Alkotói Díjban részesült szakembert kérdeztük az igazságügyi szakértés jelentőségéről, folyamatairól, a hazai építőipar helyzetéről.

Olajszármazék a HMV-ben

A szennyeződés forrását derítette fel az igazságügyi szakértő

Lantos Tivadar Bokor András |  996
2 5 (2)

Az ivóvízbe kerülő szennyeződések forrásának kiderítése nem könnyű feladat. Összetett gondolkodást és hosszas kutatómunkát igényel a folyamat, míg megtaláljuk a megoldást a társasház problémájára. A siker azonban nem marad el!

Társasházi ólomstrangok cseréje

Erdősi Csaba |  8044

Lapunk cikksorozatban igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyt jelentenek a vízfogyasztók számára az ólomból készült strangok és leágazó vezetékek. A végső megoldás ezek cseréje, ami technikailag nem bonyolult, de esetenként sziszifuszi munka. Vegyük most sorra az ólomcsövek kiváltásának menetét, és az esetleges buktatókat, amelyek leggyakrabban a lakók ellenállása miatt jelentkeznek.

Előléptetnek

Művezető az Épületgépészeti Múzeumban

Morvay Béla |  7572

Ebben a sorozatunkban egészen a múlt év utolsó lapszámáig kizárólag az Épületgépészeti Múzeum tárgyait mutattuk be, akkor azonban egy tevékenységről, a művezetői tevékenységről volt szó. Ennek az írásnak a második része következik most. 1970-ben zártuk le az előző fejezetet, most pedig onnan folytatjuk.

Új Elco kazán sorozatok

Támogatott cikk |  780

Az ELCO Heating Solutions magyar képviselete tavaly év végén bemutatta a forradalmian új, tovább bővített, magas hatásfokú ipari gázkazán-kínálatát. Az új fali THISION® L PLUS és az álló TRIGON® L PLUS kazáncsaládjai egy olyan piaci szükségletet oldanak meg, amellyel a szerelők és kivitelező cégek évek óta küzdenek, de igazán jó megoldást csak relatív költségesen sikerült találni.

Haladék az építkezőknek

Erdősi Csaba |  7819
1 3 (1)

Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Egy rendeletmódosítás értelmében az előírást csak 2021. június 30-a után kell alkalmazni. A 25 százalékos megújulóenergia-részarány kiváltható lesz magasabb energiahatékonysággal is.

Zónaszabályozás hidraulikus váltó beépítésével

Lantos Tivadar |  1220
10 4.7 (10)

Zónaszabályozást többféle módon meg lehet valósítani. Motoros szelepekkel, osztó-gyűjtővel, keverőszelepekkel. Talán az egyik legegyszerűbb megoldás a hidrováltó alkalmazásával. De hogyan?

CO-vészjelzők kiválasztása, telepítése, üzemeltetése

Erdősi Csaba Lantos Tivadar |  927
2 5 (2)

A katasztrófavédelem minden évben közzéteszi a megfelelően működő szénmonoxid-riasztók listáját, mint ahogyan a bóvli, a feladatukat betölteni képtelen termékeket is lajstromozza. Ebben a cikkben megmutatjuk a pozitív lista minden darabját, a következő oldalakon pedig a legnépszerűbb termékek közül hasonlítunk össze néhányat alaposabban. A megfelelő, megbízhatóan működő készülék kiválasztása mellett ugyanilyen fontos, hogy azt jó helyre szereljük föl és az előírásoknak megfelelően üzemeltessük.

CO-vészjelzők

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7826

Táblázatunkban a piacon népszerű CO-vészjelzőket, a Global Fire, a Honeywell, a Steck, a Stilo és a Tracon Electric termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján, valamint a fogyasztóvédelmi / piacfelügyeleti hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listáját közöljük.

Novopress, Belimo, Pollack Expo, Nemzeti Vízművek, DRV

Január-februári hírek

VGF&HKL online |  637

Novopress ACO203 Bluetooth elektrohidraulikus présszerszám, BELIMO bemutatófal Pécsett, bizonytalan az idei Pollack Expo sorsa, jön a Nemzeti Vízművek, szemléletformáló kampány a DRV-től.

Több mint digitális inas

Papp Tibor |  659
1 5 (1)

Ezúttal egy építőipari és ingatlanprojektekhez digitális dokumentációt és kommunikációt kínáló szoftvert ajánlunk. Digitális építési naplót, hibajegykezelést, feladatkezelést tartalmaz, továbbá a műszaki átadás, műszaki ellenőrzés, épületkarbantartás kiváló eszköze, és építési bizonyítéknak is alkalmas. Az épületek teljes életciklusán keresztül, a tervezéstől és az építéstől kezdve a működtetésen át egészen a lebontásig segíti felhasználóit.

Közös kiállás a komfortszellőzésért

Chappon Ákos Király Tamás Tóth István |  846

Közös állásfoglalásban hívja fel a figyelmet három nagy, Magyarországon is jelen lévő légtechnikai vállalat a gépi szellőzés kedvező energetikai és egészségügyi hatásaira, ezzel párhuzamosan pedig javaslatokat fogalmaz meg egyebek mellett a vonatkozó szabályozási környezet átalakítására, illetve a támogatott lakásfelújítási beruházások körének bővítésére. A dokumentumot, melyet az Aereco Légtechnika Kft., a Kamleithner- Budapest Kft. és a Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet vezetői írtak alá, mint lapunk felfogásával megegyező állásfoglalást, változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük.

Légtechnikai rendszerek mechanikus térfogatáram-szabályozói

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  916

Öt gyártó, az Airvent, a Lindab, a Trox, a Cairox és a Schako készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Klímaberendezések elektromos szakmai szemmel

Lantos Tivadar |  3837
12 4.7 (10)

Egy klímaszerelőnek ma már elengedhetetlen a villanyszerelési alapok ismerete. Nem véletlen, hogy a vizsgaanyagok, vizsgasorok is számos olyan kérdést tartalmaznak, melyek elektromos ipari szakmai ismeretekre támaszkodnak. Nézzük át, milyen alapvető tudásra van szüksége ma egy klímásnak.

Hűtőközegek körforgásban

Szalai Gabriella |  7983

Jelentős változást hozott a klímatechnikában a hűtőközegek körforgásban tartása. Az újrafelhasználás egyszerre védi a környezetet, támogatja a közös európai F-gáz szabályozás teljesülését és csökkenti az új hűtőközegekkel járó környezeti terhelést.

Hőcserélők tisztítása

Csizmazia Gábor |  8941
5 1 4.4 (5)

A klímaberendezéseket rendszeresen ki kell tisztítani, különben nem működnek megfelelően. Az elkoszolódott elpárologtató lecsökkenti a hűtőteljesítményt, a szennyezett kondenzátor nem képes leadni a kiszivattyúzott hőmennyiséget. A klímatechnika, a berendezések fejlődésével párhuzamosan a tisztító berendezések is komoly evolúciós változáson mentek át. Most egy modern berendezés működését fogjuk bemutatni.

Válasz a Covid-helyzetre

UV-lámpás fertőtlenítővel ellátott fan coilok

Varga Csaba |  724

Az idei Covid járványhelyzet miatt új szempontokhoz kell alkalmazkodni a mindennapi életben, ezzel kapcsolatban olyan igények jelentek meg, amelyek korábban ismeretlenek voltak. Előtérbe került a vírusok terjedésének a megakadályozása, a személyes és közös higiénia, környezetünk tisztasága és fertőtlenítse. A piacon sokféle légfertőtlenítő készülék, ózongenerátor jelent meg, mely mind azt szolgálja, hogy az életterünkben a mikrobák számát csökkentse.