Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőcserélők tisztítása

2021/1-2. lapszám | Csizmazia Gábor |  7170 |

Hőcserélők tisztítása

A klímaberendezéseket rendszeresen ki kell tisztítani, különben nem működnek megfelelően. Az elkoszolódott elpárologtató lecsökkenti a hűtőteljesítményt, a szennyezett kondenzátor nem képes leadni a kiszivattyúzott hőmennyiséget. A klímatechnika, a berendezések fejlődésével párhuzamosan a tisztító berendezések is komoly evolúciós változáson mentek át. Most egy modern berendezés működését fogjuk bemutatni.

Nemrégiben került piacra egy olyan hőcserélőtisztító-berendezés. amely kifejezetten léghűtéses kondenzátorok és elpárologtatók külső tisztítására alkalmazható. Az elszennyeződött hőcserélők nem csak a berendezések hatékonyságát csökkentik, de meghibásodásokhoz, esetleg tönkremenetelhez is vezethetnek. A szennyezett kondenzátor képtelen leadni a rendszerből kiszivattyúzott hőmennyiséget, megemelkedik a kondenzációs nyomás, vele együtt a kondenzációs hőmérséklet, és a berendezés áramfelvétele is.

On/Off rendszerű készülékeknél a felvett többletáram a kompresszor tekercseinek túlmelegedéséhez, és a klixon kikapcsolásához fog vezetni. Inverteres készülékeknél az IPM modul érzékelni fogja a megemelkedett áramfelvételt, le fogja kapcsolni a kompresszort, majd hibaüzenetet küld a felhasználó felé. Az elkoszosodott elpárologtató sem a jobb variáció. A légáramlás hiánya miatt nem lesz kielégítő a hűtőteljesítmény, rossz esetben folyadékállapotú hűtőközeg léphet ki belőle, ami károsíthatja a kompresszort. Sajnos a légfrissítővel történő „szervizkezelés” nem hoz javulást a működésben.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KarbantartásKlíma

Kapcsolódó