Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

Novopress, Belimo, Pollack Expo, Nemzeti Vízművek, DRV

Január-februári hírek

2021/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  64 |

Novopress, Belimo, Pollack Expo, Nemzeti Vízművek, DRV

Novopress ACO203 Bluetooth elektrohidraulikus présszerszám, BELIMO bemutatófal Pécsett, bizonytalan az idei Pollack Expo sorsa, jön a Nemzeti Vízművek, szemléletformáló kampány a DRV-től.

Novopress ACO203 Bluetooth elektrohidraulikus présszerszám

Az ACO203 mindazokkal a jellemzőkkel rendelkezik, melyek a gazdaságos és hatékony működéshez szükségesek. Erőforrása a szénkefe nélküli motor, mely a korábbinál kisebb karbantartási igény melletti nagy teljesítményt nyújt. Számos területen alkalmazható, ivóvíz-, gáz- és fűtési rendszerek szereléséhez. Fém idomokat M-présprofil esetén Ø54 mm-ig, V-présprofil esetén Ø108 mm-ig, műanyag csöveket Ø110 mm-ig présel.

Alkalmas az összes rendszergyártó által gyártott, illetve forgalmazott hitelesített préspofához. Könnyű kezelhetőség, ergonomikus kialakítás. Tömege akkumulátorral (18 V Li-Ion/5 Ah) 3,1 kg. 2 éves karbantartási időszak – a préselési ciklusok korlátozása nélkül. Az új, vezeték nélküli Bluetooth technológiának köszönhetően a szerszámról adat nyerhető okostelefonon keresztül a magyar nyelven is letölthető NovoCheck applikáció használatával. Lehetőség nyílik a préselési folyamat aktuális és utólagos ellenőrzésére, teljesítményének elemzésére.

BELIMO bemutatófal Pécsett

2020. november 24-én, az OMÉN rendezvénysorozat keretében került sor a BELIMO hidraulikai és szabályozástechnikai bemutatófalának átadására a PTE MIK Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék laboratóriumában. A legkorszerűbb technológiákat felvonultató laborkör 3 támogató cég segítségével valósult meg. A bécsi székhelyű BELIMO Automation Handelsgesellschaft m.b.H. a szerelvényeket és szabályozó elemeket adományozta, illetve a kör tervezését és kivitelezését is magára vállalta. A Grundfos South East Europe Kft. szivattyúival és azok szabályozó rendszereivel járul hozzá a körhöz. A rendszer működtetése pedig a magyar ELCON Electronic Control Automatizálási és Kereskedelmi Kft. legújabb épületfelügyeleti rendszerével történik.

A bemutatófal célja, hogy bemutassa a fűtéstechnikában alkalmazott hagyományos és korszerű rendszer kapcsolásokat, lehetőséget nyújtson ezek sajátosságainak bemutatására, az egyes megoldások összehasonlítására. Sajátossága a rendszernek, hogy beépített elektromos fűtés a hőtermelőt, a berendezés belsejében rejtve beépített négycsöves fan-coil pedig a fogyasztókat helyettesíti, így az egyes rendszerek működését „élőben” lehet nyomon követni.

Bizonytalan az idei Pollack Expo sorsa

A szokásos február végi, márciusi eleji időszakban már biztosan nem rendezik meg a Pollack Expót a koronavírus elleni védekezés miatt kialakult helyzetben – tudta meg lapunk a szervezőktől. Baumann Mihály, a PTE MIK Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszékének vezetője, a kiállítás egyik főszervezője arról tájékoztatott, hogy a tavaszi járványhelyzet függvényében döntenek róla, hogy a rendezvényt május-júniusban, esetleg az év folyamán később, koraősszel tartsák. Azt viszont a szervezők kizártnak tartják, hogy valamilyen online rendezvényt készítsenek elő, mert megítélésük szerint annak nem lenne túl sok értelme.

A Pollack Expo Szakmai Kiállítás és Vásár Magyarország legjelentősebb építőipari, gépész, informatikai, villamosipari és környezetvédelmi cégeinek, szakembereinek a seregszemléje számos kiállítóval és konferenciával, előadással. Lapunk is rendszeresen képviselteti magát az eseményen, amely idén már XV. lenne a sorban.

Jön a Nemzeti Vízművek

Egy tavaly év vége felé benyújtott törvényjavaslat alapján a jövőben megalakulhat a Nemzeti Vízművek Zrt., amely az állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók, illetve víziközmű-rendszerek felett gyakorolhatja az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket. A törvényjavaslat elfogadása esetén a társaság a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai kontrollja alatt működik majd és tulajdonosi joggyakorlója lehet – az állami tulajdonú víziközmű-rendszereken túl – többek között az öt állami tulajdonú regionális víziközmű társaságnak. Ezek a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., az Északdunántúli Vízmű Zrt., az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt., valamint a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

A Nemzeti Vízművek Zrt. társasági szinten kezdeményező és koordináló szerepet tölt majd be a kutatás-fejlesztési és az innovatív műszaki-gazdasági projektekben, hozzájárulva ezzel az ellátásbiztonság növeléséhez és a közszolgáltatás zökkenőmentes ellátásához.

Szemléletformáló kampány a DRV-től

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben – közölte a DRV Zrt. A projekt célja, hogy a DRV Zrt. megismertesse felhasználóit a már lezárult, szennyvízelvezetéssel, -tisztítással és -kezeléssel kapcsolatos, továbbá a vízbázisvédelmet, valamint az ivóvízminőség javítását célzó EU-s fejlesztésekkel és programokkal; elősegítve ezzel a környezettudatos, takarékos és felelős vízhasználóvá válásukat. Emellett a projekt részeként a cég a szolgáltatási területének óvodái, iskolái és önkormányzatai számára is tervez nyílt napokat, interaktív előadásokat, ismeretterjesztő konferenciát, laborbemutatókat, valamint vizes témájú pályázatokat is hirdet majd.

A DRV Zrt. az ország területileg legnagyobb víziközmű-szolgáltatója. A többségi állami tulajdonú vállalat Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében tevékenykedik.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem