Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Olajszármazék a HMV-ben

A szennyeződés forrását derítette fel az igazságügyi szakértő

2021/1-2. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  816 |

Olajszármazék a HMV-ben

Az ivóvízbe kerülő szennyeződések forrásának kiderítése nem könnyű feladat. Összetett gondolkodást és hosszas kutatómunkát igényel a folyamat, míg megtaláljuk a megoldást a társasház problémájára. A siker azonban nem marad el!

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A nyomozás színhelye egy sorház egyik tömbje, melyben nyolc lakás található. Minden tömbbe külön vízvezeték csatlakozik, saját központi vízmérővel, szűrővel. A második emeleten helyezték el tömbönként a kazánházakat, két fali gázkészülékkel, amely a nyolc lakás fűtését biztosítja. Ezen kívül itt helyezték el a 900 literes, indirekt fűtésű, központi HMV-tárolót is. Minden lakás külön almérőt kapott, hideg és meleg vízre egyaránt. A társasházat tavalyelőtt karácsonykor adták át, és a problémák negyed év elteltével jelentkeztek. Az egyik, kisgyermeket nevelő lakó vette észre a rendellenességet. A melegvízcsapot megnyitva, a kádban és a mosdóban olajszennyeződéseket vett észre, apró fekete szemcsék formájában, melyeket el lehetett kenni a mosdókagyló oldalán. A lakó felvette a kapcsolatot a kivitelezővel, hogy orvosolják a hibát. Sajnos újabb negyed év elteltével sem tudtak megoldást találni a problémára, ezért igazságügyi szakértőt kellett bevonni.

A cikk még 8 522 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásHMV előállítás