Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Sürgető igény a kémények iránt

Az égéstermék-elvezetők meglétét az uniós irányelvek is támogatják

2021/1-2. lapszám | Gyergyay Csaba |  771 |

Sürgető igény a kémények iránt

A kályhás-kandallós szakma közelmúltban szerzett egyik legfőbb tapasztalata az, hogy a fafűtés elterjedése immár sürgetően igényli az épületekben kialakított égéstermék-elvezető berendezés meglétét. A tervezéskor-kivitelezéskor mellőzött kémények okozta anomáliákra az idei esztendőtől érvényes uniós jogszabály is rávilágít, ugyanis e direktíva kimondja, hogy az elkövetkezőkben csak olyan épületek vehetők használatba, melyek közel nulla energiaigényűek és a teljes energiafelhasználásukat legalább 25 százaléknyi megújuló energiatermelés biztosítja. Ily módon a kályhák-kandallók iránti kereslet is bővülhet, ennek azonban a kémény megléte meghatározó feltétele.

Címképünket a hétéves Gyergyay Zselyke rajzolta.

A magunk mögött hagyott esztendőt értékelő elemzéseket olvasva, hallgatva, kevés olyan vélemény van, mely nem azzal indul, hogy igen nehéz, borzalmas, kínosan szokatlan évünk volt. Ez nagyjából igaz a kályha- és kandallóépítő szakmatársak tekintetében is. Főleg a vírushelyzet első szakaszában tűnt kétségbeejtőnek a jövő, hiszen kifejezetten lakásokban, zárt térben, a megrendelők otthonában készülő tüzelőberendezések építései, megkezdett munkái maradtak félbe; megrendelések, szerződések teljesítései tolódtak határozatlan messziségbe.

A cikk még 5 999 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Égéstermék-elvezetőKémény

Kapcsolódó

Talán most felfigyelnek a kéményseprők ajánlására

Talán most felfigyelnek a kéményseprők ajánlására

A szakma képviselői már másodszor javasolják a hírhedt MSZ 845-ös szabvány korszerűsítését

Szabványok és felfogások

Szabványok és felfogások

Néhány szó a kazántechnológia fejlődéséről és az előírások változatlanságáról