Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Kémények a háztetőn

2020/11. lapszám | Lantos Tivadar |  8549 |

Kémények a háztetőn

Egy kémény kivitelezése után jöhet az átadás. Itt kell ellenőrizni, hogy a kéményseprő megfelelően hozzá tud-e férni a kéményhez, van-e tetőkibúvó, tetőjárda, létra stb. Legfontosabb viszont az égéstermék elvezetők gáztömörségének vizsgálata.

Alapvetően hat osztály létezik a minősítésnek megfelelően, az N1, N2, P1, P2, H1, H2. Az 1-es és a 2-es megkülönböztetés az épületen belül futó – melyre szigorúbbak az előírások –, illetve az épületen kívüli égéstermék-elvezetőkre vonatkozik. Az N csoportba tartoznak azok az égéstermék-elvezetők, melyeket a huzat működtet, vagy szívó hatás alatt állnak. A huzat hatása alatt álló égéstermék-elvezetők a legelterjedtebbek. Tüzelőberendezésük vegyes képet mutat, lehetnek gázkészülékek, szilárd tüzelésű berendezések, vaskályhák, fali fűtő konvektorok, de ide tartozhatnak több száz kilowattos kazánok is. Szívás hatása alatt álló égéstermék elvezetők lényegesen ritkábban fordulnak elő. Ezeket főleg abban az esetben telepítik, ha az égéstermék-elvezető huzathatása nem kielégítő – ilyenkor ventilátoros rásegítést szoktak alkalmazni –, vagy csak irreálisan nagy méretekben kivitelezhető az égéstermék elvezető. Az N1 kategóriában, épületen belüli kéményeknél a túlnyomás 40 Pa, míg épületen kívül N2 kategóriában csak 20 Pa a túlnyomás érték. az érdekesség az, hogy hiába depresszió működteti ezeket az égéstermék elvezetőket, az égéstermék-elvezetőt ettől függetlenül túlnyomással vizsgálják, és a szabvány erre ad meg értékeket.

A cikk még 11 605 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Égéstermék-elvezetőKéményKéményseprő

Kapcsolódó