Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Henszelmann Imre

 655 | |

 Henszelmann Imre

1977-ben végezett szilikátkémiai vegyészmérnökként. Kerámiagyárban termelésirányítóként dolgozott egy évtizedet, majd öt év kutatómérnöki munka után társas kisvállalkozásba fogott. Óraadóként az Iparművészeti Főiskolán/Egyetemen, mai nevén Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen anyagismeretet és gyártástechnológiát oktat negyed százada. Közben az egyik vezető hazai kályhacsempegyártó üzem évtizedes irányítása során került közelebb az energetikához és a tüzeléstechnikához. Immár hetedik éve a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és -Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI) titkáraként a kályhás-kandallós szakma érdekeit képviseli.

Henszelmann Imre cikkei

Henszelmann Imre

Fatüzelés, minek nevezzelek?

2021. február 3. |  176
4 4 (2)

Rádióban, tévében, újságokban, interneten, reklámokban és környezetért aggódó véleményekben sokszor érkezik hír a különböző tüzelőberendezésekről és tüzelési módokról. Több-kevesebb szakmaisággal, időnként sajátos látásmódról tanúskodva. A következőkben néhány almalommal igyekszünk minél pontosabb megfogalmazásban elmondani véleményünket – a különféle tüzelőanyagokról és -berendezésekről, az égésilevegő-ellátásról, az égéstermékről és annak elvezetéséről, – ami természetesen egy kicsit mindig egyéni, de talán érdemes lesz figyelmükre.

Henszelmann Imre

Környezet és a fatüzelés

2019. június 4. |  420
1 5 (1)

Több milliárd évvel ezelőtt bolygónk folyékony és gáz halmazállapotához a táguló világegyetem csillagközi teréből fagyott halmazállapotú anyagok csapódtak be. Ezek az anyagok felolvadtak vagy el is párologtak, és a Föld relatív nagy nehézségi erejének köszönhetően csak a nagyon könnyű anyagok távoztak el a légteréből (H2, He2).

Henszelmann Imre

Szilárdtüzelés és a környezet

2018. december 18. |  455

Bolygónk s az egészséges környezetünk megóvásáért egyre több és egyre hangosabb intelmeket hallhatunk – elsősorban a környezet változásait kutató tudósoktól. A tét a Föld mostani „közérzete” és jövője, a ma emberének és utódaink életminősége, nem kérdés tehát, hogy globális ügyről van szó. Ebben a viszonylatban különösen aktuális megvizsgálni a fatüzelés környezetre gyakorolt hatását – eloszlatva némely hamisan rögzült tévképzetet.

Henszelmann Imre

Fatüzelésű berendezések tervezése és építése

2017. szeptember 4. |  1450

A helyszínen épített háztartási tüzelőberendezések tervezése és megépítése sok műszaki és dokumentációs figyelmet és kötöttséget jelent. De ha a szakembernek megvan a gyakorlata, és sikerül a külalakot is a megrendelő elképzelése, a lakótér környezete és az előírásoknak megfelelően kialakítani, akkor a végén a mester szívéből ott marad egy kis melegség a család emberöltőnyi „bútordarabjában”. Ez az alkotás hasonló, mint amikor az építész, vagy az épületgépész tervez, csak itt a kivitelezés is a tervező mester munkája.

Henszelmann Imre

Legyen fatüzelés, és legyen környezetbarát

2017. március 5. |  2600

2017 januárjának dermesztő hidegében a legújabb népvándoroltatás szerencsétlen oldalán menetelő tagjai, akik melegebb éghajlathoz szoktak, vasúti talpfákkal tüzelnek az elhagyott szabadkai téglagyár csarnokaiban. A világot is talán, de az Európát bejáró képsorok láttán több lehetőség juthat eszünkbe: fűtött szállóhelyekről való gondoskodás, vagy fűtött szállítóeszközökön biztosítani az előre vagy visszautaztatást – kinek milyen szándéka és papírja van. Ez utóbbinak eldöntését fűtött irodák dolgozói végzik.