Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fatüzelésű berendezések tervezése és építése

2017/9. lapszám | Henszelmann Imre |  1434 |

Fatüzelésű berendezések tervezése és építése

A helyszínen épített háztartási tüzelőberendezések tervezése és megépítése sok műszaki és dokumentációs figyelmet és kötöttséget jelent. De ha a szakembernek megvan a gyakorlata, és sikerül a külalakot is a megrendelő elképzelése, a lakótér környezete és az előírásoknak megfelelően kialakítani, akkor a végén a mester szívéből ott marad egy kis melegség a család emberöltőnyi „bútordarabjában”. Ez az alkotás hasonló, mint amikor az építész, vagy az épületgépész tervez, csak itt a kivitelezés is a tervező mester munkája.

Felmérés

A kályhákat és kandallókat építő szakembereket pár évvel ezelőtt szinte kizárólag akkor keresték meg a megrendelők, amikor már kész volt a lakótér, a ház, tehát adott volt az épített környezet és a kémény is. Manapság egyre többször keresik meg a kályhás szakembert már a tervezés fázisában, így van esély a tartószerkezet, valamint az égéslevegő-ellátás és az égéstermék elvezetés, no meg az egész magját képező tüzelőberendezés rendszerben történő megtervezésére.

Korábban a lakótérbe, illetve már a házba történő belépés előtt felnézett a tetőre a szaki és megnézte, hogy hány darab és milyen kémény áll (1. kép). Ma is ez az első tekintet, de régebbi épület esetén, a belépéskor már a nyílászárók minősítését is el kell végeznie egy pillanat alatt. Az energiahatékonyság érdekében sajnos sokszor az egészségünket áldozzuk fel, levegőhiányban élünk. Nem csak tudatlanságból, van, amikor gazdasági okból.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szilárd tüzelés