Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Fatüzelésű berendezések tervezése és építése

2017/9. lapszám | Henszelmann Imre |  1748 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fatüzelésű berendezések tervezése és építése

A helyszínen épített háztartási tüzelőberendezések tervezése és megépítése sok műszaki és dokumentációs figyelmet és kötöttséget jelent. De ha a szakembernek megvan a gyakorlata, és sikerül a külalakot is a megrendelő elképzelése, a lakótér környezete és az előírásoknak megfelelően kialakítani, akkor a végén a mester szívéből ott marad egy kis melegség a család emberöltőnyi „bútordarabjában”. Ez az alkotás hasonló, mint amikor az építész, vagy az épületgépész tervez, csak itt a kivitelezés is a tervező mester munkája.

Felmérés

A kályhákat és kandallókat építő szakembereket pár évvel ezelőtt szinte kizárólag akkor keresték meg a megrendelők, amikor már kész volt a lakótér, a ház, tehát adott volt az épített környezet és a kémény is. Manapság egyre többször keresik meg a kályhás szakembert már a tervezés fázisában, így van esély a tartószerkezet, valamint az égéslevegő-ellátás és az égéstermék elvezetés, no meg az egész magját képező tüzelőberendezés rendszerben történő megtervezésére.

Korábban a lakótérbe, illetve már a házba történő belépés előtt felnézett a tetőre a szaki és megnézte, hogy hány darab és milyen kémény áll (1. kép). Ma is ez az első tekintet, de régebbi épület esetén, a belépéskor már a nyílászárók minősítését is el kell végeznie egy pillanat alatt. Az energiahatékonyság érdekében sajnos sokszor az egészségünket áldozzuk fel, levegőhiányban élünk. Nem csak tudatlanságból, van, amikor gazdasági okból.

A cikk még 11 980 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FatüzelésSzilárd tüzelés