Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2017. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kamarai eszmecsere

Nyolcszemközt az elnökökkel

|  8386

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a VGF szaklap a Magyar Mérnöki Kamara irodájában, melynek keretében Nagy Gyula, az MMK elnöke, Denk András és Chappon Miklós az MMK Épületgépészeti Tagozatának egykori elnökei osztották meg véleményüket a szakmát érintő kérdésekben.

Víztakarékos csaptelepek

Gyurcsovics Lajos |  8378

Magyarország vízkészlete a Kárpát-medence áldott helyzetéből adódóan kiemelkedően gazdag. Bővizű folyók, tavak, mélyről fakadó források biztosítják azt a felbecsülhetetlen kincset, ami nélkül nincs élet. Kiváltságos helyzetünk persze nem jelenti azt, hogy nem kell takarékoskodnunk a vízzel, hiszen világviszonylatban már kevésbé rózsás a helyzet, így nekünk is sok feladatunk van ezen a téren.

Büszkeség és balítélet

Avagy a giccsparádé és a kivitelező esete

Bokor András |  9459
1 5 (1)

Van az a munka, ami már nem éri meg, a kivitelezők mégis teljesítik, pusztán kötelességből, szakmai alázatból, vagy egyszerűen csak azért, mert nem szeretnek félbehagyni semmit maguk után. Mégis, van egy neuralgikus pont, amikor megszólal egy belső hang: eddig és ne tovább!

Mekkmesterek a szakember szemével

Szabó Kristóf |  9069

„Mekkmesterkedés” vagy csak tapasztalathiány? Rossz oktatás vagy tudatosan véletlen hibák okozta szakmai hiányosságok? Szakszerűtlen szerelésekkel találkozhatunk nap mint nap, melyek ma az emberek többségében azt a szomorú, de valóságos képet keltik, hogy valami baj van a szakmával.

Fatüzelésű berendezések tervezése és építése

Henszelmann Imre |  2039

A helyszínen épített háztartási tüzelőberendezések tervezése és megépítése sok műszaki és dokumentációs figyelmet és kötöttséget jelent. De ha a szakembernek megvan a gyakorlata, és sikerül a külalakot is a megrendelő elképzelése, a lakótér környezete és az előírásoknak megfelelően kialakítani, akkor a végén a mester szívéből ott marad egy kis melegség a család emberöltőnyi „bútordarabjában”. Ez az alkotás hasonló, mint amikor az építész, vagy az épületgépész tervez, csak itt a kivitelezés is a tervező mester munkája.

Örökzöld gyepek fűtésrendszerekkel

Kaszab Gergely |  7456

Még alig vagyunk túl a nyári forró napokon, amikor az időjárás egyébként is „befűt” nekünk, azonban a hidegebb időjárásra gondolva pillantsunk be a pályafűtések kivitelezésébe. Hiszen mikor készüljön egy ilyen nagy kiterjedésű szabadtéri felületfűtés, ha nem a nyári, kora őszi időszakban? Sajnos, adódik olyan kivitelezés, ahol télen kell pályafűtést építeni, ami a rákerülő fű növekedése miatt erősen megkérdőjelezhető kivitelezési időszak.

Beépítőkészlet változtatható beépítési magassággal

Az ügyfelek kérésére

Támogatott cikk |  1183

A Geberit két évvel ezelőtt a CleanLine zuhanyfolyókával egy bestsellert indított útjára. Mivel rendkívül elegáns és praktikus, a végfelhasználók körében nagy népszerűségre tett szert. A vízvezeték-szerelők is szívesen alkalmazták épített zuhanyzók esetén, mert beépítése gyakorlatilag zökkenőmentesen elvégezhető. Az épületgépész szakemberek ugyanakkor mégis találtak fejlesztési lehetőséget.

Miért padlókonvektor?

Zugschwert Csaba |  10 367

Sok esetben gondot jelent a nagy üvegfelületekkel rendelkező helyiségek fűtése-hűtése és a nyílászárók páramentesítése, mivel nem lehet előttük esztétikusan elhelyezni a hagyományos radiátorokat.

A városi gáz története V.

Dobai Gábor |  1560

Az ásványi szenek felhasználása Magyarországon az elmúlt 25 évben drasztikusan visszaszorult az erőművi felhasználás területére. A szenet sokan a múlt füstös, kormos energiahordozójának tartják, mert nem veszik figyelembe, hogy sok kiaknázatlan lehetőség rejlik a felhasználásában, igaz, ezen a területen sok megoldatlan kérdés vár még a kutatókra.

Fejlesztések, amelyek egyszerűbbé teszik a szerelést

Kaszab Gergely |  1212

A gyakorlat, a hétköznapok során tudnak igazán bizonyítani azon találmányok, amelyeket a szerelések megkönnyítésére találnak ki a gyártók. A jó ötlet mindig a szerelők problémás helyzeteiből fakad, hiszen erre keres praktikus megoldást a fejlesztés. A következőkben egy osztrák gyártó két ilyen „szerelőbarát” innovációjába pillanthatunk be.

Hív a munka, vár a szakma!

Épületgépész műszaki értékesítő képzés

Támogatott cikk |  1188
1 4 (1)

A kereskedelemben dolgozók szakmai tudásának fejlesztése, az épületgépészeti tudással nem rendelkező, más területről érkező munkatársak betanítása, valamint a pályakezdők részére műszaki, értékesítési és kommunikációs képzéssorozatot indítunk idén már második alkalommal!

Mitől okos az okostermosztát?

Murányi Dániel |  2277

Ha már a mosópor, a tégla és a fogkefe is „okos”, akkor a termosztát miért ne lehetne az? Azt definiálni, hogy mitől okos egy termosztát, nem egyszerű feladat, cikkünkben erre a kérdésre próbálunk választ adni. Utánajárunk, hogyan jutottunk el az okos eszközökhöz, és hogy mégis milyen előnyeik lehetnek a hétköznapi életben azon felül, hogy azt a szomszédnak mutogassuk.

35 kW körüli faelgázosító kazánok

Áttekintő táblázat

|  1459

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Általában a faelgázosító kazánokról

Szakonyi István |  5638
2 4 (1)

Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap szerkesztőinek azért, mert gondoltak rám, és felkértek a cikk megírására, nem feledve, amit az elmúlt két évtizedben a faelgázosító kazánok megismertetéséért, elfogadásáért tettem.

Duna Aréna

Építmény és költészet

Lantos Tivadar |  8360

Magyarország a negyedik legsikeresebb nemzet az úszást tekintve az olimpiák történetében, csak az USA, Ausztrália és a volt NDK előz meg bennünket. Ez a tény és Mexikó visszalépése is közrejátszott, hogy idén mi rendezhettük az úszó világbajnokságot. Az esemény központi helyszíne az egykori Dagály Strandfürdő helyén megépült Duna Aréna volt. Az impozáns épületen 600 mérnök és több ezer kivitelező dolgozott, hogy időben elkészüljön, és méltó színhelye legyen a rangos eseménynek.

Egy balatoni nyaraló épületgépészete

Szilágyi László Szilágyi László |  1935

Sokaknak második otthonuk, másoknak egyhetes kaland egy vízparti nyaraló. A magyar tenger közelében már több évszázados kultúrája van a nyaralóknak, amire nemcsak külön üzletágak épültek, de az ingatlanpiacnak is jól elkülönített szegmensét képezik. Mi a helyzet velük épületgépészeti szempontból?

Pipelife PE-RT/EVOH/PE-RT padlófűtéscső

Támogatott cikk |  5544
2 5 (1)

Padlófűtésre a legtöbb esetben jelenleg három- vagy ötrétegű kompozit műanyag csöveket használnak.

Nagy kihívások előtt áll a hűtős szakma

Beszélgetés Diós Tiborral, a HKVSZ elnökével

Lantos Tivadar |  928

A hűtős és klímaszerelő szakembereknek talán minden eddiginél jobban szüksége van az érdekképviseletre. Az állandóan változó jogszabályi háttér, a dráguló hűtőközegek, a kvótarendszer, a rendszeresen megjelenő újdonságok állandó képzésre kényszerítik a hűtés területén dolgozókat. A Hűtős- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ) hivatott a szakma képviseletére. Az egy éve megválasztott elnökkel, Diós Tiborral beszélgettünk a szervezetről.

Jégpályák párátlanítása

Takács Márton |  7223

Az elmúlt telek szélsőséges időjárása nem örvendeztette meg túlságosan a jég szerelemeseit. A Balaton átkorcsolyázása viszont olyan élményt adott a résztvevőknek, amit egyhamar nem felejtenek. A korcsolyázott távon, a tó jegének felszíne többször változott, hol hófödte, hol kisebb nagyobb barázdákkal szabdalt, de a legtöbb helyen, ahogy azt a legjobban szeretjük, tükörsima volt. A teljesen egyenletes felületen csúszkálni könnyű és látványos. Minden jégpálya üzemeltető számára a legnagyobb kihívások egyike a teljes üzemelési időszakban a mindenkori sima és egyenletes jégfelület biztosítása.

Álmennyezeti fan coilok

Összehasonlító táblázat

|  7078

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Álmennyezetbe építhető fan coilok

Csizmazia Gábor |  1273

Fan coil berendezéseket már igen régóta használunk a klímatechnikában. Kezdetben csak a parapet rendszerűek voltak elérhetőek, ezeket építettük be az irodaházakba, éttermekbe, orvosi rendelőkbe, és egyéb közösségi terekbe. A szplit rendszerű klímaberendezések elterjedése, és gazdag típusválasztéka adott egy nagy lökést a fan coil tervezőknek. Innentől fogva váltak elérhetővé a magas fali, a mennyezet alatti, a lég csatornázható és az álmennyezeti kazettás fan coil-ok. A két utolsó típusról szeretnék írni, néhány gondolatot.

Cirkusz a jégpálya körül

Medgyesi Tamás okleveles gépészmérnök, épületgépész |  1201
1 5 (1)

Bár jeget létrehozni fizikai alapvetések szerint végiggondolva nem túl bonyolult feladat – le kell hűteni a vizet fagypont alá –, de a gyakorlati megvalósítás ennél valamivel összetettebb feladat elé állítja az erre vállalkozókat.

Klímamustra vidéken

Lantos Tivadar |  7467

Előző mustránkon a budapesti épületgépész-kereskedések és a multi barkácsboltok háza táján néztünk körül klímaügyben. Ez alkalommal vidéken, Debrecenben és Hajdúszoboszlón tettük ugyanezt. A tapasztalat nagyon eltérő volt.

Műszaki szemlélet kell a jó klímaszereléshez

Lantos Tivadar |  1472

A klíma és egyben a lakás hűtésének méretezését precízen meghatározni csak komoly előképzettséggel lehet. Ez nem jelenti azt, hogy egy klímaszerelőnek nem kell alapszinten tisztában lennie a méretezéssel a megfelelő készülék kiválasztásához. A szerelésen túl egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, azaz tervezni kell, hogy a megrendelő is elégedett lehessen.

MSZ EN 60079-0

Berobbanunk a köztudatba VII.

Rátai Attila |  1895

Folytatjuk az MSZ EN 60079-0 szabvány ismertetését, ezúttal a fényforrások által okozott robbanásveszély kiküszöbölésével fogunk foglalkozni. Mondhatnánk úgy is, a cél az, hogy egy fényforrás csak az előre eltervezett módon töltse be fénnyel a teret, ha lehet hő és hanghatás nélkül. Folytassuk tehát cikkünket a lámpatestekre vonatkozó kiegészítő követelmények ismertetésével.