Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Beépítőkészlet változtatható beépítési magassággal

Az ügyfelek kérésére

2017/9. lapszám | támogatott cikk |  942 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Beépítőkészlet változtatható beépítési magassággal

A Geberit két évvel ezelőtt a CleanLine zuhanyfolyókával egy bestsellert indított útjára. Mivel rendkívül elegáns és praktikus, a végfelhasználók körében nagy népszerűségre tett szert. A vízvezeték-szerelők is szívesen alkalmazták épített zuhanyzók esetén, mert beépítése gyakorlatilag zökkenőmentesen elvégezhető. Az épületgépész szakemberek ugyanakkor mégis találtak fejlesztési lehetőséget.

A Geberit zuhanyfolyókák és -lefolyók beépítőkészlete egy 30 cm hosszú, 13 cm széles és 9 cm magas alaptestből áll, amely egy speciális, hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező habosított műanyagból készül. Ennek belsejében található a zuhanyozáskor elhasznált víz elvezetésére szolgáló áramlásoptimalizált bűzelzáró, melynek vízzármagassága 50 mm. E készlet fejlesztésekor a Geberit tervezői nagy figyelmet fordítottak arra, hogy építési magassága a lehető legalacsonyabb legyen, biztosítva ezzel, hogy az épített zuhanyzók alacsony padlószerkezetű lakások esetén is megvalósíthatók legyenek, amelyek felújítások során igen gyakran előfordulnak. Beépítésnél a vízvezeték-szerelőknek azonban figyelniük kell arra, hogy a beépítőkészletet az ejtővezetékkel összekötő csatlakozócsőnek az alacsony építési magasság ellenére is minimális lejtéssel rendelkeznie kell.

Új épületek esetén 12 cm-es vagy annál nagyobb esztrichréteg-vastagság mellett azonban elég hely lenne arra, hogy a beépítőkészletet valamivel magasabbra helyezzék, kedvezőbb lejtést biztosítva ezáltal a csatlakozócső számára. Számos leleményes vízvezeték-szerelő ezért mostanáig valamelyest improvizált, és a szerelőkészletet egy 2–4 cm vastag fatáblára csavarozták, mielőtt az egészet a betonpadlóhoz rögzítették volna. Ily módon elérték, hogy a lefolyó víz magasabb ponton ér az elvezetőcsőbe, vagyis nagyobb lett annak lejtése.

A profi szakemberek improvizációs képességétől inspirálva a Geberit egy 2 cm vastag, habosított műanyagból készült távtartó lemezt fejlesztett ki, amely pontosan illeszkedik a beépítőkészlet alá. Ez a távtartó lemez mostantól minden zuhanyfolyóka és -lefolyó beépítőkészletének szállítási csomagolásában megtalálható. Ezen túlmenően a rögzítőanyagokhoz – amelyek szintén a szállítási csomagolás részét képezik – hosszabb csavarokat mellékelnek, többletköltségek nélkül.

A fel nem használt távtartó lemezeket ajánlatos a későbbiekre megőrizni. Bizonyos esztrich-padlószerkezetek esetén ugyanis előfordulhat, hogy két ilyen lemez beillesztése is szükséges a beépítőkészlet alá, amivel még könnyebbé válik a lefolyócső megfelelő lejtésének kialakítása. A távtartó lemezen megtalálható hornyok biztosítják, hogy elcsúszás nélkül egymás tetejére helyezhetők.

Geberit Kft.
www.geberit.hu

GeberitSzerelvények