Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Jégpályák párátlanítása

2017/9. lapszám | Takács Márton |  446 |

Jégpályák párátlanítása

Az elmúlt telek szélsőséges időjárása nem örvendeztette meg túlságosan a jég szerelemeseit. A Balaton átkorcsolyázása viszont olyan élményt adott a résztvevőknek, amit egyhamar nem felejtenek. A korcsolyázott távon, a tó jegének felszíne többször változott, hol hófödte, hol kisebb nagyobb barázdákkal szabdalt, de a legtöbb helyen, ahogy azt a legjobban szeretjük, tükörsima volt. A teljesen egyenletes felületen csúszkálni könnyű és látványos. Minden jégpálya üzemeltető számára a legnagyobb kihívások egyike a teljes üzemelési időszakban a mindenkori sima és egyenletes jégfelület biztosítása.

A jégcsarnokban a hideg jégfelület és a csarnok levegője közötti hőfokkülönbség hatására a levegő páratartalma lekondenzálódik, kicsapódik a hideg felületekre. A kondenzvíz lecsapódás mértéke nagyban függ a csarnokban lévők létszámától, valamint a meglévő légtechnikai rendszertől. Sportrendezvény esetén a csarnokban tartózkodók meleg és párás levegőt lélegeznek ki a csarnok légterébe, ezzel is növelve annak nedvességtartalmát. A csarnokba befújt frisslevegő még a száraz téli időszakban is képes esetleg a belső páratartalmat növelni.

A páralecsapódás először minden esetben a csarnok leghidegebb részein történik, meglepő módon azonban ez sosem a jégfelület. A tetőszerkezet tartóelemei, a palánk vagy közvetlen mellette a kerítés oszlopai, mind-mind a kondenz lecsapódás „melegágyai”. A páralecsapódás komoly épületszerkezeti károkat tud okozni. Ezen károsodások szabad szemmel is látható jelei között említhetjük meg a falakon megjelenő penészesedést, a festett felületeken a festék táskásodását, és végül, de nem utolsósorban a fémszerkezeteken a rozsdásodást. Ez nem csupán kellemetlen látvány, de a megszüntetésükre fordított kiadások jelentős üzemeltetési költség többletet jelentenek.

A páralecsapódás során a jégre rácsöpögő vízből tócsák vagy pontszerű, egyenetlen, fagyott rögök alakulhatnak ki, melyek komoly balesetveszélyt jelentenek a felhasználók számára. A nem megfelelően kezelt jégpálya levegőjében a ködképződés is gyakori jelenség.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés