Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Áttekintő táblázat alapján

Álmennyezetbe építhető fan coilok

2017/9. lapszám | Csizmazia Gábor |  901 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Álmennyezetbe építhető fan coilok

Fan coil berendezéseket már igen régóta használunk a klímatechnikában. Kezdetben csak a parapet rendszerűek voltak elérhetőek, ezeket építettük be az irodaházakba, éttermekbe, orvosi rendelőkbe, és egyéb közösségi terekbe. A szplit rendszerű klímaberendezések elterjedése, és gazdag típusválasztéka adott egy nagy lökést a fan coil tervezőknek. Innentől fogva váltak elérhetővé a magas fali, a mennyezet alatti, a lég csatornázható és az álmennyezeti kazettás fan coil-ok. A két utolsó típusról szeretnék írni, néhány gondolatot.

Köszönhetően az álmennyezetek elterjedésének, és annak a ténynek, hogy a felhasználók nem akartak gépészeti berendezéseket látni a lakóterükben, kezdtek elterjedni az álmennyezetbe építhető- tehát eltakart- berendezések, melyekből csak egy kifúvó rács volt látható. Ez a verzió már megfelelt a magasabb esztétikai igényeket támasztó felhasználók kívánalmainak is. A légcsatornázható berendezések elterjedésével lehetőség nyílt arra is, hogy egy eltakart központi helyen elhelyezett berendezésből, légcsatorna hálózat kiépítésével az egész lakótér, vagy közösségi tér hűtését fűtését, friss levegő ellátását párásítását, és akár szárítását is megoldhassák. Tulajdonképpen ezek a berendezések akár mini légkezelő egységeknek is tekinthetők.

A cikk még 8 980 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fan coil