VGF&HKL szaklap

Egy balatoni nyaraló épületgépészete

2017/9. lapszám | Szilágyi László |  410 | |

Egy balatoni nyaraló épületgépészete

Sokaknak második otthonuk, másoknak egyhetes kaland egy vízparti nyaraló. A magyar tenger közelében már több évszázados kultúrája van a nyaralóknak, amire nemcsak külön üzletágak épültek, de az ingatlanpiacnak is jól elkülönített szegmensét képezik. Mi a helyzet velük épületgépészeti szempontból?

Második otthon

Ha egy időszakosan használt épületgépészeti rendszert tervezünk, akkor bizony szemléletváltásra is szükségünk van. Az ingatlanunk értékéhez képest meddig mehetünk el egy gépészeti rendszer felújításánál? Milyen nehézségekkel néz szembe egy kivitelező, ha nyaralót kell felújítania? Mire kell jobban figyelni, és milyen alternatív megoldások merülnek fel egy hétvégi ház épületgépészeti rendszerénél?

Az ingatlanpiac fellendülésével a Balaton-környéki és egyéb üdülőövezeti ingatlanberuházások is újra beindultak. A néhány évtizede – a felső tízezer számára – divattá vált horvátországi tengerpartiapartman-építések szintén új lendületet kaptak. A hazai turizmus fejlődése és a luxus kategóriás hotelek mellett mégis megmaradtak azok a kis családi nyaralók, amelyek több generáció számára nyújtják a hétvégi kikapcsolódást. Mivel a fentiek alapján a nyaralóról alkotott képünk egészen más lehet, anyagi vagy éppen földrajzi helyzetünkből adódóan, cikkünkben a 20-30 évvel ezelőtt épített, 30–60 m²-es Balaton közeli nyaralókkal, apartmanokkal foglalkozunk. Hiszen a mennyisége miatt ezzel az ingatlantípussal találkozik egy átlag magyar vagy osztrák család a legtöbbet a Zimmer Ferik szolgáltatásait kihasználva vagy saját családi örökség alapján.

Ingatlanpiaci elemzések alapján ezek a kis nyaralók leginkább „kihalásos” úton szerezhetők meg, azaz a fiatalabb generáció eladja az örökségét. Itt elsősorban érzelmi döntések befolyásolják a piacot. Megfigyelhető, hogy sokan éveken át nem tudják értékesíteni az ingatlanukat, mert a piaci árnál többért szeretnék eladni. Ezeknél a családi nyaralóknál a saját kezünk munkája, a ráfordított idő és a sok emlék csak a mi szemünkben teszi értékesebbé az ingatlant, egy idegennek nem jelent semmit. Sőt, sokszor egy-egy csúnyábban sikerült barkácsmegoldás még rontja is az értékét, miközben számunkra lehet egy kedves emlék, a szeretett nagypapa keze munkája.

Biztos a kedves Olvasó is találkozott már olyannal, hogy a lakók (nyaralók) észre sem vesznek valamilyen szépséghibát az ingatlanon, hiszen „mindig is ott volt”. Jómagam is legutóbb, egy látszólag csőtörés után javított falfelületre kérdeztem rá vendégként egy nyaralóban, a tulajdonos megnyugtatott, ez annak idején „gyárilag” így készült, nem valamilyen hibának a javítása.

Úgy gondolom, a gépészeti megoldások elemzését megelőzően tisztáznunk kell a nyaralókkal kapcsolatos tulajdonosi szemléletet. Ajánlott az igényeket és lehetőségeket helyesen felmérni, mielőtt egy épületgépészeti munkára ajánlatot készítünk. Fontos, hogy minél relevánsabb, a megbízó igényeihez leginkább illeszkedő megoldást találjunk, és se alá, se fölé ne lőjük a technikai, minőségi szintet.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés