Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Pipelife PE-RT/EVOH/PE-RT padlófűtéscső

2017/9. lapszám | támogatott cikk |  2814 |

Pipelife PE-RT/EVOH/PE-RT padlófűtéscső

Padlófűtésre a legtöbb esetben jelenleg három- vagy ötrétegű kompozit műanyag csöveket használnak.

A Pipelife kínálatában már a 90-es évek elején megjelent a PP-OXISTOP padlófűtés cső, ami abban az időben az egyik legmodernebb műanyag cső volt a magyar piacon. A háromrétegű cső oxigéndiffúzió záró külső rétege az EVOH (Etilén-vinil-alkohol), ami alatt egy vékony ragasztóréteg található. 20×2 mm-es mérete hidraulikailag jelentős hosszúságú padlófűtési körök kialakítását tette lehetővé (akár 150m) és megfelelő hőátadási felületet biztosított a fűtőfolyadék és az esztrich beton között (hővezetési tényező ʎ=0,21 W/mK). Polipropilén alapanyaga az alkalmazási hőmérséklethez szükséges hőállóságot garantál, a hőállóság mellet viszont fontos anyagtulajdonság a hajlíthatóság. A PP csöveket a legtöbb esetben acélhálóra rögzítik gyorskötözővel, ami megengedi a viszonylag nagy íven (min. 6,5 D), nagy erővel történő hajlítást, sok esetben viszont, főként kisebb helyiségeknél nehézkes megfelelő ívre hajlítani a csövet (rugalmassági modulus: 1000 N/mm²). Egyéb (modern) rögzítési technikákat ez a csőanyag nem tesz lehetővé. Alacsonyabb hőmérséklet értékeknél a polipropilén hamar felkeményedik és törékennyé válik, ezért szigorúan betartandó a min. 15°C fektetési hőmérséklet! A háromrétegű csőfal miatt kivitelezésnél és nem megfelelő tárolás/szállítás esetén a külső EVOH réteg megsérülhet.

A gyártási technológiák és az alapanyagok fejlődésével újabb Pipelife padlófűtés cső került a piacra. A 18×2 mm-es PE-RT/EVOH/PE-RT cső emelt hőállóságú kristályos polietilénből készül. Az oxigéndiffúzió záró réteg a két ragasztóréteg között a csőfal közepében helyezkedik el, így az EVOH védve van a külső mechanikai hatásokkal szemben. Első benyomásra ez a cső sokkal lágyabb és könnyebben hajlítható, ami a kisebb külső átmérő mellett annak is köszönhető, hogy a PP-hez viszonyítva a PE-RT kisebb rugalmassági modulusszal rendelkezik (500-600 N/mm²). Jelenleg a piacon elérhető padlófűtés cső alapanyagok közül ez a legalacsonyabb érték. Egy másik előnyös tulajdonsága, hogy nem érzékeny az alacsony hőmérsékletre. Mivel nem változik meg a hajlítási (rugalmassági) modulusa 0 °C alatt sem, gyártóként nem korlátozzuk a fűtetlen terekben történő alkalmazását.

A 18×2 mm-es cső a padlófűtésnél használatos hőfoklépcsők figyelem-bevételével 100 m-es körhosszúság esetén sem haladja meg a 12 000 Pa nyomásesést (lenti példa szerint). A körök beszabályozhatósága szempontjából kifejezetten előnyös a kisebb belső keresztmetszet, hiszen így egy kisebb alapterületű helyiségben sem lesz túlzottan alacsony nyomásesés. A fajlagos teljesítményben tekintetében, a kisebb átmérő ellenére a 18×2 mm-es cső a jobb, a PE-RT alapanyag hővezetési tényezője miatt (ʎ =0,37 W/mK). Konkrétan, egy 20 °C-os hőmérsékletű helyiségben, 40/35 °C-os hőfoklépcső esetén, 100 mm-es osztással 20×2 mm-es PP-oxistop padlófűtés csővel 101,57 W/m² adható le az esztrich beton felületén. Ugyan ilyen feltételek mellett a 18×2 mm-es PE-RT/EVOH/PE-RT csővel ez az érték 104,37 W/m². Az általánosan alkalmazott padlófűtési körhosszúság és hőfoklépcső figyelembevételével tehát a Pipelife PE-RT/EVOH/PE-RT cső az egyik legoptimálisabb választás.

Padlófűtés


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem