Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

MSZ EN 60079-0

Berobbanunk a köztudatba VII.

2017/9. lapszám | Rátai Attila |  831 |

MSZ EN 60079-0

Folytatjuk az MSZ EN 60079-0 szabvány ismertetését, ezúttal a fényforrások által okozott robbanásveszély kiküszöbölésével fogunk foglalkozni. Mondhatnánk úgy is, a cél az, hogy egy fényforrás csak az előre eltervezett módon töltse be fénnyel a teret, ha lehet hő és hanghatás nélkül. Folytassuk tehát cikkünket a lámpatestekre vonatkozó kiegészítő követelmények ismertetésével.

Általános előírások

A lámpatestek fényforrásait fényáteresztő fedél mögött kell elhelyezni. Ez a fényáteresztő fedél kiegészíthető egy védőrostéllyal. Az ütésállósági vizsgálatok módja attól függ, hogy mekkora a védőrostély nyílásmérete. A szabvány a következő variációkra ír elő vizsgálati módszereket, a 12. táblázat szerint (1. táblázat).

  • 2500 mm2-nél nagyobb védőrostély nyílásméretnél – táblázat a), és c) sora,
  • ha a védőrostély nyílásmérete 625 mm2 és 2500 mm2 között van – táblázat a), b) és d) sora,
  • 625 mm2-nél kisebb védőrostély nyílásméretnél – táblázat a), és b) sora,
  • ha nincs védőrostély – táblázat a), és c) sora.

Az 1. táblázatban láthatjuk, hogy a szabvány ugyanazokat a vizsgálatokat írja elő 2500 mm2-nél nagyobb védőrostély nyílásméretnél, mint ha nem is lenne. A lámpatestet legalább két csavarral kell felszerelni. Egyetlen csavar használata csak akkor megengedett, ha az a lámpatest szerves része. (Például tokozással egybeöntött, azzal összehegesztett vagy becsavarás után, a kilazulás ellen külön védelemmel van ellátva.)

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szabványok