Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ha decemberben előfizet a VGF-re, +2 lapszámot ajándékba adunk! >>>

FűtéstechnikaTechnológia

Környezet és a fatüzelés

2019/6. lapszám | Henszelmann Imre |  734 |

Környezet és a fatüzelés

Több milliárd évvel ezelőtt bolygónk folyékony és gáz halmazállapotához a táguló világegyetem csillagközi teréből fagyott halmazállapotú anyagok csapódtak be. Ezek az anyagok felolvadtak vagy el is párologtak, és a Föld relatív nagy nehézségi erejének köszönhetően csak a nagyon könnyű anyagok távoztak el a légteréből (H2, He2).

Földtörténet

A vízgőz (H2O), a nitrogén (N2), ammónia (NH3), metán (CH4) és szén-dioxid (CO2) nagy része az eleinte még izzó, majd később lassan hűlő és megszilárduló bolygó felszíne fölötti légtérben maradt. Százezer év során a vízgőz lecsapódott, és megindult a körforgása a felszín és a légtér között. Minden lecsapódás során hozott magával egy kevés oldott állapotú szén-dioxidot, majd milliárd év alatt eleinte a világóceán és a kőzetek, majd később a kialakuló algák, moszatok és egyéb növények építőanyagát is biztosította. Milliárd évek múltán – köszönhetően a kialakuló növényvilágnak –, mintegy 470 millió éve lett annyi oxigén a légkörben, hogy az táplálni tudja az égést, és alig több mint 400 millió évvel ezelőtt kezdte el meghódítani a növényzet a szárazföldet. (A legrégibb fosszilis szén is ebből az időből való). Az élet eleinte az ősóceánok mélyén alakult ki, ahol a közel 10 m vastag vízréteg biztosíthatta csak az UV-sugárvédelmet, hiszen a légkörben nem volt még oxigén, így ózon sem. Több tízmillió éve megjelentek az emlősök, majd az embernek nevezett főragadozó, aki nem fizikai méretével vagy erejével, hanem összetett gondolkodásával és kommunikációjával vívta ki helyét a rangsorban.

A cikk még 9 388 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FatüzelésSzilárd tüzelés