Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

C6 típusú gázfogyasztó készülékek

Gázfogyasztó készülékek és égéstermék-elvezetők I.

Fazakas Miklós |  1740
1

A C5 típusú és a túlnyomással üzemelő gyűjtő vagy központi (közös) égéstermék-elvezetőkhöz csatlakoztatható gázfogyasztó készülék elrendezésének megfelelően telepített C6 típusú gázfogyasztó készülékeknek képesnek kell lenniük arra, hogy a gázfogyasztó készülék legkisebb teljesítménye vagy készenléti állapotában se zavarja a készülék működését az égési levegő beszívására szolgáló nyílása és az égéstermék-kivezetésre szolgáló nyílása között külső hatásra fellépő túlnyomás.

Szilárdtüzelésű kazánok bekötése

Erdősi Csaba |  8382
3 5 (3)

Több kazánrobbanás is történt Magyarországon a mögöttünk hagyott fűtési szezonban. Minden esetben szilárdtüzelésű fűtőberendezést vetett szét a túlhevített vízből származó gőz nyomása. Szakszerű tervezéssel és beüzemeléssel az ilyen – nem ritkán halállal, és minden esetben jelentős anyagi kárral járó – esetek elkerülhetők lennének.

Aranytojást tojó kazán

Szabó Sándor |  7499
2 5 (1)

Viszonylag jó üzletnek számít használt gázkészülékek alkatrészeivel kereskedni. Nem is csoda, hiszen a gázkazán-tulajdonosok igyekeznek régi készülékeiket minél hosszabb ideig életben tartani. Azonban a több 10 éves berendezésekhez a legtöbbször már utángyártott alkatrészt sem lehet kapni. Marad tehát a „bontó”. De mennyit is lehet kiárulni egy lecserélt kazánból? Ennek jártunk utána.

Tükröm, tükröm mondd meg nékem...

Kassai Eszter |  979
1 5 (1)

Az elmúlt néhány évben az okostükrök szabályosan berobbantak a köztudatba, hiszen mára már minden intelligens eszközöket gyártó vállalat elkészítette a saját változatát. Annak ellenére került a figyelem középpontjába, hogy még csupán egy szűk réteg használja az okoseszközt mindennapos tisztálkodása során. De mi is tulajdonképpen az intelligens tükör és miért érdemes befektetnünk egy ilyen darabba? Utánajártunk a legfontosabb kérdéseknek.

Környezet és a fatüzelés

Henszelmann Imre |  963
1 5 (1)

Több milliárd évvel ezelőtt bolygónk folyékony és gáz halmazállapotához a táguló világegyetem csillagközi teréből fagyott halmazállapotú anyagok csapódtak be. Ezek az anyagok felolvadtak vagy el is párologtak, és a Föld relatív nagy nehézségi erejének köszönhetően csak a nagyon könnyű anyagok távoztak el a légteréből (H2, He2).

Épületgépészeti csövek felderítése, szivárgások keresése

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia VI.

Rahne Eric |  1047

Ha egy rejtett csővezeték hőmérséklete szignifikánsan magasabb a körbevevő közegénél, termográfiai módszerekkel megvizsgálható. A hőkamerás felvételek fényt deríthetnek az esetleges szivárgásokra is.

Hiába, mérni tudni kell!

Bokor András Lantos Tivadar |  1342
2 4 (2)

A méréstechnika külön tudomány, a mérnököknek, a technikusoknak, a szerelőknek a megfelelő szinteken tanítják. Nagy a jelentősége, hogy tudjuk, mit mérünk, milyen műszerekkel, hol és mikor, mekkora hibával, hiszen minden műszernek, mérésnek van pontatlansága. Soron következő tanulságos történetünk egy társasház melegvíz-fogyasztásmérésének problematikájára világít rá.

Csináld magad épületgépészet?

Erdősi Csaba |  7350
2 5 (2)

Kényes téma következik egy szaklapban: azt járjuk körül, van-e létjogosultsága idehaza egy olyan szolgáltatásnak, amely gázszerelésen kívül komplex „csináld magad” kivitelezési csomagot kínál főleg családi házak építtetőinek. A csomag része a berendezések, a kiviteli tervek és a műszaki dokumentációk mellett az oktatás és a folyamatos segítségnyújtás is. A szakma általunk megismert véleménye felemás, de végső soron a piac dönt majd az ötletről.

Mosógép

Sircz János |  7162
1 5 (1)

Ma már természetesnek vesszük, hogy a mosás nem jelent fizikailag megerőltető munkát, holott ennek évszázadokon keresztül éppen az ellenkezője volt igaz. Az első mosógépet a XVII. században készítették Angliában, de természetesen technikájában ez még nagyon távol állt a ma ismert masináktól. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a ruhák tisztítását megkönnyítő szerkezetekkel foglalkozunk – személyes elemekkel átszőtt írásban.

Programozható radiátorszelep-fejek

Áttekintő táblázat

VGF online |  8260

Egy radiátoros okosfűtés elképzelhetetlen programozható, vezérelhető okosszelepek nélkül. Táblázatunkban a Danfoss, a Herz., a Honeywell, az Oventrop, a Siemens, a Synogix és a Vaillant egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Költségcsökkentés

Jó tanácsok a kommunikáció feketeöves mesterétől

Szilágyi László |  7538

„Az árrést nem az eladásnál, hanem a beszerzésnél kell képezni!”, tartja a régi mondás. Természetesen a beszerzési ár és az eladási ár ugyanolyan fontos, hiszen a kettő különbsége az árrés, most mégis azt vizsgáljuk meg, mi a fegyvertárunk, ha a költségeinket szeretnénk megvágni.

Harc a szénért

A városi gáz története VII.

Dobai Gábor |  8160

A szén, mint alapanyag, akadálymentes rendelkezésre állása elsőrendűen fontos volt az Óbudai Gázgyár számára. A történelem viharai azonban sokszor nagyon nehezen beszerezhetővé tették az energiahordozót. Szerencsére a legnehezebb időkben is meg lehetett oldani a zavartalan gázellátást Magyarországon.

A távfűtés reneszánsza

Erdősi Csaba |  8059

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régi lapszámunk írását vesszük elő, hogy az abban foglaltakat összevessük a mai helyzettel. Ezúttal a távhőszolgáltatásról lesz szó, amely, úgy tűnik, végre kikerült a tévesen ráhúzott „elavult technológia” skatulyájából, sőt, mára második virágkorát éli.

A vízellátás bazilikája

Lantos Tivadar |  7691
1 4 (1)

A Kőbányai Víztároló Medence valódi műremek, melyet a szakma csak II-es számú Öregmedenceként emleget. Az impozáns, robusztus, szinte templomnak is beillő építményt még az 1870-es években építették, amely a mai napig ellátja funkcióját.

Amikor az olcsóbb a drágább

Lantos Tivadar |  661
3 4.67 (3)

Gyengébb minőségű alkatrészt beépíteni nem mindig kifizetődő. Az anyagok megfelelőségét a teljesítménynyilatkozatokban, címkéken, egyéb jelzéseken követhetjük nyomon. Ha ezt elmulasztjuk, akkor könnyen állhatunk szemben olyan jelenséggel, mint a csipkés flexicső esete.

A félreértések elkerülése végett…

Lantos Tivadar |  1230
4 4.25 (4)

A megrendelőknek az esetek döntő többségében fogalmuk nincs arról, hogy egy hőszivattyú pontosan hogyan működik, és mennyit is fogyaszt valójában. A félreértések elkerülése végett a telepítő szerelőnek fel kell világosítani a laikus fogyasztókat a berendezés működéséről, ellenkező esetben nap nap után kapják az elégedetlen telefonokat.

Hűtőberendezések szivárgásvizsgálata

Csizmazia Gábor |  7631
3 4.33 (3)

A hűtőberendezések üzembe helyezését és javítás utáni újbóli üzembehelyezését nyomáspróbának és szivárgásvizsgálatnak kell megelőznie. A nyomáspróba folyamán tudjuk ellenőrizni, hogy a megépített, javított berendezés tartja-e a rendszerben felléphető legmagasabb üzemi nyomást. Ennek hiányában részint szennyezhetjük a környezetünket, másrészt a berendezés tönkremeneteléhez vezető üzemállapotokat idézhetünk elő.

Párakapu, páraventilátorok

Lantos Tivadar |  7425

A ködhűtő ventilátorok külföldön, különösen a mediterrán vidékeken, igen elterjedtek. A készülék a vizet 5-10 mikron nagyságú vízcseppekké porlasztja, aminek hatására az azonnal elpárolog, miközben hőt von el a környezetéből. De léteznek más elven működő berendezések is…

Menyezeti fan coilok

Kb. 2 kW-os menyezeti, burkolatos fan coilok áttekintő táblázata

VGF online |  7331

Öt készülék, az Atisa, a Galletti, a Lennox, a Midea és a Polar egy-egy típusának jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Gázsűrítők a gyakorlatban

Lantos Tivadar |  7458

A hűtőberendezések egyik kritikus pontja a kompresszor, melynek meghibásodását, idő előtti tönkremenetelét odafigyeléssel, szakszerűséggel el lehet kerülni. Egy jó hűtőgépes szakember villamos szakember is egyben, ne árt tehát villamos oldalról is tisztáznunk egy-két lényeges dolgot.

Szivattyúk, ventilátorok a gépész szemével

Lantos Tivadar |  943
1 5 (1)

A szivattyúk, ventilátorok gyártásakor is különleges hangsúlyt kap az energiahatékonyság. A gépészeti fejlesztések területén lassabban lehet haladni. A legújabb megmunkáló gépeknek köszönhetően precízebben alakíthatóak a járókerekek, a lapátszögek, azonban itt már a technológia határai jól körvonalazódtak. A villanymotorok szabályozása területén azonban vannak még tartalékok a rendszerben.

Flexicső, függőfolyosó, szakmunka, művészet

VGF online |  3069

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.