Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészeti csövek felderítése, szivárgások keresése

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia VI.

2019/6. lapszám | Rahne Eric |  473 |

Épületgépészeti csövek felderítése, szivárgások keresése

Ha egy rejtett csővezeték hőmérséklete szignifikánsan magasabb a körbevevő közegénél, termográfiai módszerekkel megvizsgálható. A hőkamerás felvételek fényt deríthetnek az esetleges szivárgásokra is.

Cikksorozatunkban igyekszünk betekintést nyújtani a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba, Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve.

Az épület fűtés- és melegvíz-csőrendszerei elhelyezésének felderítése, valamint a termográfiai szivárgáskeresés a csövekben szállított közeg, többnyire a víz hőleadásán és a csövet körbezáró közeg, például beton hővezetésén alapszik. Amennyiben a csőrendszerben áramló közeg hőmérséklete kellőképpen magasabb, mint a környezetéé, akkor a környező anyagokon keresztül történő hővezetésnek köszönhetően a megfigyelhető felület hőmérséklete lokálisan növekszik. Minél kisebb a távolság a vezeték és a felület között, annál gyorsabban és intenzívebben megy végbe a hőmérséklet-emelkedés. Ennek köszönhetően a vezeték elhelyezkedése a termográfiai eszközök használatával láthatóvá válik.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

termográfia