Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázellátás

Harc a szénért

A városi gáz története VII.

2019/6. lapszám | Dobai Gábor |  8175 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Harc a szénért

A szén, mint alapanyag, akadálymentes rendelkezésre állása elsőrendűen fontos volt az Óbudai Gázgyár számára. A történelem viharai azonban sokszor nagyon nehezen beszerezhetővé tették az energiahordozót. Szerencsére a legnehezebb időkben is meg lehetett oldani a zavartalan gázellátást Magyarországon.

A Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. által üzembehelyezett dorogi gyár 1933 telén már nagymennyiségű és jóminőségű brikettet állított elő. A tatai, salgótarjáni, pécsi és nagybátonyi gyárak brikett-termelése megközelítette azt a napi 300 vagon mennyiséget, amelyre Budapest lakosságának a téli hónapokban szüksége volt, de a gázgyárnak importgázszénre volt szüksége. A Gömbös-kormány ipari miniszterének, Bornemissza Gézának és még jónéhány hazai szakembernek az érdeme, hogy 1935-ben újra elővették a kérdést: milyen módon lehetne hasznosítani a magyar szeneket a gázgyártásban?1936 volt az első év, amikortól import kímélés céljából az Óbudai Gázgyárban nagymányoki feketeszenet kevertek a külföldi gázszénhez. A kísérletek eredményeként 15% arányban nagymányoki szén került felhasználásra. 1937 márciusában a világpiac legizgalmasabb eseményei hetek óta a nyersanyagtőzsdéken, elsősorban a világ legnagyobb nyersanyagpiacán, Londonban játszódtak le. Érezhető volt a szenvedélyes fegyverkezési verseny, amely a győztes nagyhatalmak és Németország között folyt, s gyors ütemben felhajtotta a fémek, érceik és a szén árfolyamát.

Az Óbudai Gázgyár a leállás idején, 1984-ben

A cikk még 19 510 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Történelem