Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Szilárdtüzelésű kazánok bekötése

2019/6. lapszám | Erdősi Csaba |  8259 |

Szilárdtüzelésű kazánok bekötése

Több kazánrobbanás is történt Magyarországon a mögöttünk hagyott fűtési szezonban. Minden esetben szilárdtüzelésű fűtőberendezést vetett szét a túlhevített vízből származó gőz nyomása. Szakszerű tervezéssel és beüzemeléssel az ilyen – nem ritkán halállal, és minden esetben jelentős anyagi kárral járó – esetek elkerülhetők lennének.

A vonatkozó magyar szabvány – MSZ 04-142/2-83 2. fejezetrész általános előírások 2.3. pontja – egyértelműen fogalmaz. Eszerint szilárdtüzelésű kazán csak nyitott tágulási tartállyal szerelhető. Mint arról lapunk már korábban is beszámolt, ez a szabály biztonsági okokból írja elő a nyitott rendszer használatát. Hiszen fa- vagy széntüzelés mellett lehetetlen az égés intenzitásának változtatásával pontosan szabályozni a hőmérsékletet. Ha a tűz fellobban, a hőmérséklet felszökik, ha elhamvad, a hőmérséklet természetesen csökken. Amennyiben a kazánban lévő jelentős mennyiségű víz az égés nehézkes szabályozhatatlansága miatt felforr, a rendszerben gőz keletkezik, amelyet egy zárt tágulási tartály nem tud eltávolítani. Ekkor óriási nyomás alakulhat ki, mivel a gőz térfogata akár az ezerszerese is lehet a vízének. Ha pedig ezt a hihetetlenül nagy nyomást a kazántest nem képes megtartani, robbanás következik be – jobb esetben csak a kazánházat, vagy ha nincs ilyen különálló épület, a lakóingatlant lerombolva.

A cikk még 8 651 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KazánSzilárd tüzelés