Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Konvektorok a háztartásban

Lantos Tivadar Szabó Sándor |  8253

A helyiségfűtő berendezések egyik legelterjedtebb formája a konvektor, Magyarországon 3,3 millió készülék üzemel. Ez a szám tízszer nagyobb, mint az európai átlag, így hazánk igazi konvektor nagyhatalomnak számít, de sajnos a készülékek átlagéletkora 20 év körül mozog. Nézzük meg közelebbről – szerelői szemmel –, mi is a helyzet ma a konvektorok háza táján.

A CO-jelző életet menthet

Lantos Tivadar |  1004

Odafigyeléssel a szén-monoxid-mérgezéses tragédiák megelőzhetők. A legjobb megoldás a gázkészülékek, cserépkályhák cseréje, korszerűsítése lenne, de erre az esetek többségében nincs mód. A szén-monoxid-riasztó nyílt égésterű kazánoknál ma már elengedhetetlen.

Kazánok evolúciója

Németh Norbert |  8191
1 4 (1)

A kazánok technológiája az elmúlt évtizedek során jelentős mértékben átalakult. Nemcsak a szerkezetükben, de vezérlésükben is mások lettek, a mechanikus alkatrészeket felváltották az elektronikusak. Vajon változott az élettartamuk és a javíthatóságuk is? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

Lesz itt még meccs?

Megcsúszott stadionavató

Lantos Tivadar Bokor András |  940

Az egyik magyar stadion átadása hónapokat csúszik. A szakmában ismert gépészkivitelező, tart attól, hogy a be nem tartott határidőért a kivitelező céget teszik meg bűnbaknak! Van már benne tapasztalata, egy másik esetben ugyanis ő volt a fővállalkozó, és egy kisebb cégre akarta áthárítani a csúszás okát. A számítása nem jött be, a gépész igazságügyi szakértő közbelépett.

Szaunák és gőzkabinok otthonra

Mi kell a gépészethez?

Lantos Tivadar |  822

A szaunák és a gőzkabinok lényegesen eltérnek egymástól. A gőzfürdőket néha összekeverik a nedves szaunákkal, pedig nagy különbség van a kettő között, nemcsak a használatban, de a létesítésben is.

Grundfos szennyvízátemelő berendezések

Támogatott cikk |  1290

A Grundfos MULTILIFT kompakt átemelőberendezések az épületek csatornaszint alatt keletkező szennyvizének és szennyezett vizének átemelésére szolgálnak – családi házaktól egészen a bevásárlóközpontokig. A legtöbb kivitel előre szerelt egységként kerül forgalomba, ami gyors és költséghatékony telepítést és üzembe helyezést tesz lehetővé.

Zsákutca vagy lehetőség?

Körkép a megújulóenergia-források területén

Lantos Tivadar |  7155

Néhány évtizede még a hőszivattyú is a fikció kategóriájába tartozott. Mára azonban komolyan kell venni, egyre több hőszivattyút építenek be a korszerű épületekbe, amelyek jó hatásfokkal, energiatakarékosan, nem mellesleg megtérülően üzemelnek. Ma is számos újdonság létezik. Stirling motor, zeolitos kazán, sűrített levegős tároló stb., a kérdés az, vajon sikeres lesz-e valamelyik?

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia II.

Rahne Eric |  1436
1 5 (1)

Cikksorozatunk előző részében arról beszéltünk, hogy milyen jellegű (célú) épülettermográfiai mérések léteznek, a szükséges mérési körülményekről és az azokból adódó nehézségekről, illetve korlátozásokról. A most következő részből pedig megtudhatjuk, hogy mi a szerepe a hőkamera adottságai alapján figyelembe veendő geometriai felbontás követelményének, a hőkép pixelfelbontásának, valamint a hőkamera termikus felbontóképességének. Mindezt valós hőképekkel illusztrálva, a Termográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika című szakkönyvből merítve.

Fóliasátrak

Fűtés és az épületgépészet

Lantos Tivadar |  7353

A fóliaházas termesztésnél a legnagyobb költséget a fűtés jelenti, ezért gondosan meg kell tervezni, hogy a szükséges hőt hogyan állítsák elő ahhoz, hogy versenyképes primőrt tudjanak előállítani. Jelen cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy milyen módszereket alkalmaznak, illetve milyen kihívásokkal néznek szembe a szakemberek a fóliasátrak fűtésével kapcsolatban.

50 éves a Pipelife Hungária Kft. debreceni csőgyára

Támogatott cikk |  1570
1

A Pipelife Hungária Kft. Magyarország legnagyobb múltú műanyagcső-gyártó vállalata. Az elődvállalatok története egészen 1922-ig, a Magyar Gomb és Műanyagipari Rt. megalakulásáig vezethető vissza.

600 mm-es mosdók

Áttekintő táblázat

VGF online |  644

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Szilárdtüzelés és a környezet

Henszelmann Imre |  1011

Bolygónk s az egészséges környezetünk megóvásáért egyre több és egyre hangosabb intelmeket hallhatunk – elsősorban a környezet változásait kutató tudósoktól. A tét a Föld mostani „közérzete” és jövője, a ma emberének és utódaink életminősége, nem kérdés tehát, hogy globális ügyről van szó. Ebben a viszonylatban különösen aktuális megvizsgálni a fatüzelés környezetre gyakorolt hatását – eloszlatva némely hamisan rögzült tévképzetet.

Hőszivattyú

Az eredmény fejben dől el!

Támogatott cikk |  8605
1 5 (1)

A családi házas méreteket megcélzó levegő-víz hőszivattyúk működési technológiái ma már nem mondhatók forradalmiaknak. A berendezések építőegységei, a méretezési metodikák kiforrottak, a széles termékválaszték messzemenőleg biztosítja az éles piaci versenyt. Ma e verseny egyik legizgalmasabb terepe a hőszivattyúk „agya”, azaz a vezérlőelektronika.

Szedjük szét a műanyag ivóvízvezetékeket!

Laboratóriumi vizsgálatok eredménye

Kaszab Gergely |  1056
1 5 (1)

Néhány éve egy népszerű szaklap hasábjain jelent meg egy interjú a műanyag csőrendszerekről, amiben egy épületgépész szerelőmester válaszolt egy hazánkban is elterjedt ötrétegű csőrendszereket forgalmazó cég vezetőjének. Ebben az interjúban sok tévhit, a valóságnak nem megfelelő tézis került napvilágra. Mivel az írásban azzal a képtelenséggel egyenértékű megfogalmazások szerepeltek, mintha valaki azt állítaná, hogy minden gépkocsi azonos, csak más színű, és különböző márkajelzéseket ragasztanak rá, a minőségi gyártók nevében elhatároztam, hogy darabjaira szedünk 4 db, Közép-Európában gyártott PP-R rendszert és megmutatjuk a különbségeket. A vizsgálati pontok jól szemléltetik az eltéréseket és felhívják a szerelők figyelmét a minőségbeli különbségekre az elsőre látásra azonos kategóriájú rendszerek esetén.

Szobai és légóvécé

Dr. Chappon Miklós |  7409

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban már írtunk egy korabeli intim tárgyról, a bourdaloue-ról (2018/1–2.), a most bemutatandó tárgyak is ebből az időszakból valók, illetve hasonló célból készültek.

Külön minősítés a csaptelepekre

Németh Norbert |  790

A szerelvényeket nem egyszerű feladat minősíteni. A csaptelepek esetén a WELL (Water Efficiency Labeling – víztakarékossági címke) jól bevált forma. A minősítési rendszernek köszönhetően a készülékek energiahatékonyságot jelző címkét kaptak, csakúgy, mint a háztartási gépek.

Otthon a bőrünkben

Czire Attila |  8134

Ha épületgépészeti kivitelezés, víz-, gáz-, fűtésszerelés kerül szóba, sok minden eszünkbe jut, amire figyelni kell, de a megfelelő bőrápolás nagy valószínűséggel nem. Pedig ez nemcsak azért fontos, hogy jó benyomást tegyünk a megrendelőre, vagy mi magunk jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hanem mindenekelőtt azért, mert kellő odafigyeléssel számos egészségügyi problémát megelőzhetünk.

A „jövő” uszodája

Szentgyörgyi András |  8529

Az uszodatechnikai vízforgató rendszerek tanulmányozása közben arra a következtetésre juthatunk, hogy a fürdők fűtési hővesztesége elenyésző a medencevíz felmelegítéséhez szükséges hőmennyiséghez képest. A fűtési számlák lényeges csökkentésére kerestem megoldást, ennek kapcsán a Budapest, Kőbánya, Újhegyi Uszoda vízforgató rendszerének energiatakarékos koncepcióját dolgoztam ki.

Kompresszorhiba panelmelegedés miatt

Hantházi László |  7378

Egy kelet magyarországi Volán telepen R407C hűtőközeggel üzemelő split rendszerű folyadékhűtő hibásodott meg rejtélyes körülmények között. A kivonuló hűtős szakembernek nagy fejtörést okozott az üzemzavar, azonban a történet sok tanulsággal szolgál.

Fan coilok működése és karbantartása

Csizmazia Gábor |  1336
3 4 (2)

A fan coilok nem újkeletű készülékek, sőt sokkal korábban használtuk őket, mint más klímaberendezéseket. Ma már a korszerű irodaházak, nagyobb terek hűtése, fűtése szinte elképzelhetetlen nélkülük.

200 m³/h normál üzemű légszállításra használt hővisszanyerős szellőztetőgépek

Áttekintő táblázat

VGF online |  713

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Szellőzés és/vagy klimatizálás

Medgyesi Tamás |  7130

Egy épület energetikai optimalizálásában mindig nagy kérdés, hogy az adott funkció és épületgeometria mellett valójában mi is a legjobb épületgépészeti megoldás.

Mit mér a hűtős?

Nem csak szivárgásvizsgálathoz kell a műszer

Lantos Tivadar |  852

A szivárgásvizsgálatot az elmúlt években egyre szigorúbban követeli meg a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság. Ma már ez a beavatkozás fontos eleme lett a hűtős szakmának, de még a klímaszerelők munkájának is. Ezen kívül egyéb paraméterek mérése is kiemelten fontos lehet a megfelelő működés biztosítására. Nézzük át röviden, milyen méréseket kell végeznie egy hűtős szakembernek.

A 7/2006. TNM rendelet légtechnikai vonatkozásai

Tudta?

Vigh Gellért |  1022

A minden szakember által jól ismert, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletnek vannak kevésbé ismert légtechnikával kapcsolatos bekezdései.

Kötelező felülvizsgálni a társasházak légcsatornáit

Takács Sándor |  777

A légkezelő berendezések tisztítása mind egészségvédelmi, mind tűzvédelmi, mind pedig energiahatékonysági szempontból kiemelt fontosságú. A jogszabályalkotók is felismerték ezt a tényt, ezért a 14 méternél magasabb házak szellőzőjét, légcsatornáját kötelezően tisztítani kell.

Mobil klímák

Mire jók, mire nem?

Csizmazia Gábor |  7432
2 5 (1)

Mobil klíma berendezést akkor szoktunk használni, mikor ablak, vagy split klíma beépítésére nincs fizikai lehetőség, de a megrendelő szeretne valami hűtést az adott helységben.