VGF szaklap

Hőszivattyú

Az eredmény fejben dől el!

2018. december 18. | támogatott cikk |  234 | |

Hőszivattyú

A családi házas méreteket megcélzó levegő-víz hőszivattyúk működési technológiái ma már nem mondhatók forradalmiaknak. A berendezések építőegységei, a méretezési metodikák kiforrottak, a széles termékválaszték messzemenőleg biztosítja az éles piaci versenyt. Ma e verseny egyik legizgalmasabb terepe a hőszivattyúk „agya”, azaz a vezérlőelektronika.

Az ugyanis, hogy a nagyon hasonló technológiai részelemekből milyen működés áll össze a mindennapokban, nagyrészt itt – a berendezés „fejében” – dől el. Bátran állíthatjuk, hogy a Polar egy éve debütált levegő-víz hőszivattyú sorozata izgalmas tudással felvértezve került a piacra. A hagyományos hőszivattyú funkciók mellé olyan ötletek és funkcionalitás került megvalósításra, amely igazán különlegessé teszi ezt a terméket.

Dupla érzékelő opció a HMV-tartályban

Ennek segítségével a vezérlés nemcsak a tartály hőmérsékletét tudja figyelni, hanem a melegvíz-fogyás mértékét, sebességét is. Így ehhez igazítva tudja szabályozni a melegvíz-előállítás ütemezését. Aki foglalkozott már az alacsony fűtővíz-hőmérsékletű hőszivattyúk HMV-előállítási kihívásaival, az tudja igazán értékelni ezt az ötletet.

Komplett szolárvezérlés

A Polar hőszivattyúk tartalmazzák egy komplett HMV szolárállomás funkcióit. Képes mérni a szolár, valamint a keringtetett közeg előre és visszatérő hőmérsékletét, indítja a keringtetőszivattyút, figyeli az áramlást. Teljes szolár rendszer kezelés felár nélkül!

Harmadik fűtőkör vezérlése

A sztenderd hőszivattyúk legtöbbször két kör – a térfűtés és a HMV-előállítás – vezérlését oldják meg. A Polar hőszivattyúi viszont egy további, harmadik kör teljes körű vezérlésére is képesek, ami pl. medencefűtés is lehet. Ezen túlmenően a három kör előnykapcsolása is szabadon programozható.

Fűtési egységek leválasztása hűtés üzemmódban

Természetesen valamennyi Polar hőszivattyú alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt. Egy teljes rendszert szemlélve azonban gyakori kérdés, hogy miként választhatók le automatikusan a csak fűtő (pl. radiátor) körök a hűtő-fűtő köröktől. A Polar vezérlése ezt a kérdést is megoldja, hiszen képes zónaszelep-vezérlésre, melyet beépítve megakadályozhatjuk, hogy hűtött víz kerüljön a csak fűtésre szolgáló berendezésekbe, pl. a radiátorokba.

A Polar hőszivattyúk által vezérelhető és mérhető külső csatlakozási pontok

 1. 2. kör – HMV – háromutas váltószelep,
 2. 3. fűtés kör háromutas váltószelep,
 3. fűtési hőleadók leválasztó zónaszelepe,
 4. szolár hőmérséklet-érzékelő,
 5. szolár keringtetőszivattyú,
 6. szolár áramlásőr,
 7. szolár előremenő közeg hőmérséklet-érzékelő,
 8. szolár visszatérő közeg hőmérséklet-érzékelő,
 9. HMV felső tartályhőmérséklet-érzékelő,
 10. HMV alsó tartályhőmérséklet-érzékelő,
 11. 3. fűtés kör referencia hőmérséklet-érzékelő,
 12. 3. fűtés kör keringtetőszivattyú,
 13. 3. fűtési kör áramlásőr,
 14. 3. fűtési kör előremenő közeg hőmérséklet-érzékelő,
 15. 3. fűtési kör visszatérő közeg hőmérséklet-érzékelő.

A Polar hőszivattyúk jelenleg négyféle névleges teljesítménnyel – az egyfázisú kivitel 8 és 10 kW, a három fázisú kivitel 12 és 14 kW – érhetők el.

Gyártó és forgalmazó: COOL Airconditional Kft.
Bemutatóterem: 1047 Budapest, Tél utca 3–7. Tel: +36 (1) 272 1740
www.polarklima.hu

Hőszivattyú


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem