VGF szaklap

50 éves a Pipelife Hungária Kft. debreceni csőgyára

2018. december 18. | támogatott cikk |  147 | |

50 éves a Pipelife Hungária Kft. debreceni csőgyára

A Pipelife Hungária Kft. Magyarország legnagyobb múltú műanyagcső-gyártó vállalata. Az elődvállalatok története egészen 1922-ig, a Magyar Gomb és Műanyagipari Rt. megalakulásáig vezethető vissza.

Magyarországon is jelentős múltja van a műanyagfeldolgozásnak és viszonylag rövid időeltolódással követte a világtrendeket. Ezen belül is a csőgyártás a kis átmérőjű – épületen belül használatos – PVC lefolyó- és nyomócsövek gyártásával kezdődött az államosítást követően az 1950-es években. Érdekességként megemlítjük, hogy már ebben az időszakban célfeladatként jelölték meg az ólomcsövek kiváltását. Napjainkban az épületen belüli ivóvízvezeték-rendszer részét képező ólomcsövek cseréje még mindig a kiemelt feladatok között szerepel.

Az 1960-as évek második felében a budapesti központú Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat néven működő jogelődünk úgy határozott – természetesen az illetékes minisztérium jóváhagyásával –, hogy a csőgyártás fejlesztésére új gyárat létesít Debrecenben, a Kishegyesi úton. A fejlesztéseket, a termelési volumen bővítését a felgyorsult, iparosított technológiával épített paneles lakóépületek közmű- és épületgépészeti kiszolgálása tette indokolttá. A Debrecenben 1968-ban megépült üzem képezi alapját a termelési egységünknek jelenleg is.

A 2000-es évek után az épületgépészeti rendszerek is nagyobb hangsúlyt kaptak a termelésben, és a hagyományos KA-PVC lefolyócsőrendszer mellett hideg-meleg vizes rendszerek gyártása is cégünkhöz köthető.

Társaságunk 2006. március 7-től Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. néven működik tovább. A debreceni gyárunk sok évtizedes termelési tapasztalatával kapcsolódott be a Pipelife, majd a Wienerberger Csoporton belüli kereskedelmi és termelési rendszerbe. Ebben az évben elindult az épületgépész üzletágunk, levédettük a Radopress márkanevet, az ötrétegű alumíniumbetétes csőrendszert és a hozzá kapcsolódó termékeket.

2008-ban egy újabb gépsorral gazdagodott vállalatunk. Ekkor Magyarország első és eddig egyetlen műanyag-alumínium kompozit gyártósorát üzemeltük be. A rendkívül precíz gyártástechnológiát igénylő középső hosszvarratos alumíniumcsőhöz egy-egy hártya vékony, nagy szilárdságú ragasztóréteg köti a belső haszoncsövet és a külső fedőréteget. Az alumíniumrétegnek köszönhetően csöveink nyomásállóak, oxigéndiffúzió ellen védettek és szerelés közben alaktartóak.
Az épületgépészeti rendszerek kínálata folyamatosan bővült; a padlófűtés után a vakolatos és gipszkartonos fal és mennyezetfűtés és -hűtés került a kínálatunkba Radopress Watt néven. Bevezetésre került a CDP400 álmennyezeti fűtő-hűtő panel, valamint már elérhető a SLAB-16, monolit betonfödémbe integrált mennyezetfűtés és -hűtés is.
Reméljük hasonló eredményeket érhetünk el a debreceni gyárunk következő 50 évében is. A Pipelife továbbra is elkötelezett a termékfejlesztés, a minőségi gyártás, illetve jelenlegi és jövőbeli partnerei iránt egyaránt.

www.pipelife.hu


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem