Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaMegújulók

Legyen fatüzelés, és legyen környezetbarát

2017/3. lapszám | Henszelmann Imre |  3471 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Legyen fatüzelés, és legyen környezetbarát

2017 januárjának dermesztő hidegében a legújabb népvándoroltatás szerencsétlen oldalán menetelő tagjai, akik melegebb éghajlathoz szoktak, vasúti talpfákkal tüzelnek az elhagyott szabadkai téglagyár csarnokaiban. A világot is talán, de az Európát bejáró képsorok láttán több lehetőség juthat eszünkbe: fűtött szállóhelyekről való gondoskodás, vagy fűtött szállítóeszközökön biztosítani az előre vagy visszautaztatást – kinek milyen szándéka és papírja van. Ez utóbbinak eldöntését fűtött irodák dolgozói végzik.

Magam is fűtött szobában nézem a televíziót, közben több mindenről vizionálok. A szobában van központi gázfűtés, és a jó hangulat kelléke, a fatüzelésű kandalló sugárzó melege. 200 kilométerrel délebbre ki tudja, milyen vegyi anyagokkal beitatott „veszélyes hulladék” biztosítja a túlélést. Itthon pedig van ki tudja, hány száz vagy ezer kilométerről szállított (kéntelenített) földgáz és 1,5 éve szárított tűzifa.

Vízióváltás: betiltják a vegyes tüzelést, a magas szállópor-kibocsátás miatt. (Nem csak külön cikket, de több konferenciát érdemelne ennek a tisztázása.) Az ezt kommunikálók célja, hogy valamiképp magukra irányítsák a figyelmet, mindegy, hogy mivel. Nekik mindegy, hátha nekünk nem.

Tüzelőanyagként légszáraz tűzifát

A vegyes tüzelés a szén vagy a fa tüzelése. Nem szemété és hulladéké, mert az szemétégetés és hulladékégetés, ami szabálysértés vagy bűncselekmény. Gyerekkoromban a lakás helyiségeit szénnel fűtöttük, három cserépkályhánk volt az első emeleten. Kicsit később átálltunk a fatüzelésre. Szüleim átrakatták a cserépkályhát Majerik mesterrel, és onnantól csak egy ajtaja volt, és nem volt benne rostély.

1. kép: helyes tűzifatárolás

A fa tüzelése során leadott energiájának több mint 80%-a a hőmérséklet 230-300 °C-ra történő emelésekor képződő fagázokból származik. Tehát a fatüzelés 80%-ban gáztüzelés, a maradék a faszén égetése. A fagázt és az égéslevegőt jól össze lehet keverni, ez az alapja a tökéletes égetésnek.

A cikk még 14 531 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FatüzelésSzilárd tüzelés