Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

Szezonális hűtés hóval

2021/5. lapszám | Erdősi Csaba |  7979 |

Szezonális hűtés hóval

A skandináv országokra nem úgy gondolunk, mint a klímakereskedők kánaánjára. Pedig nyaranta a messzi északon is előfordulhatnak olyan magas nappali hőmérsékletek, amelyek szükségessé teszik az épületek hűtését. Egy svéd kisváros kórházában különleges, környezetbarát és olcsó megoldást választottak ehhez a feladathoz: elteszik a téli havat a kánikula idejére.

A jeget és a havat az ókortól kezdve használták hűtésre, míg az 1950-es években a modern hűtés helyébe nem lépett. Az elmúlt években azonban megújult az érdeklődés a régi hűtési technológiák iránt. Ez igen jó megoldás lehet, főleg olyan éghajlaton, amely gyakorlatilag korlátlan mennyiségű havat biztosít télen, és nem követel hosszú ideig tartó hűtési szezont nyáron.

A Stockholmtól mintegy 400 kilométerrel északra, a Botteni-öböl partján elhelyezkedő svéd kisváros, Sunsvall éppen ilyen hely. Ezen az égövön a tél hosszú, sötét és hideg, a nyár ennek éppen az ellenkezője: rövid, verőfényes és hűvös. Mármint általában hűvös, mert a globális éghajlatváltozásnak is köszönhetően, ha nem is hónapokra, de néhány héten át Sunsvallban is beköszönthet a kánikula, amikor szükség lehet az épületek hűtésére, főképpen, ha olyan speciális célú épületről beszélünk, mint amilyen egy kórház.

Címkép: A kórház épületegyüttese, a kép jobb felső sarkán, a háttérben látszik a már felolvadt tároló.

A cikk még 3 922 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HűtésNagyvilág

Kapcsolódó