Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Biztonságosan és összhangban a környezettel

Fafűtés házban, lakásban 2. rész

2021/5. lapszám | Gyergyay Csaba |  465 |

Biztonságosan és összhangban a környezettel

Az előző lapszámban a központi energiaszolgáltatóktól független fatüzelésű, egy vagy maximum két helyiség légfűtésére alkalmas kandallókról írtunk általános ismertetőt. Alábbiakban a teljes lakás fűtésére is alkalmas központi fűtéses kandallók és ezek üzembiztos telepítésének általános tájékoztatására teszünk kísérletet.

Csupán az elmúlt évtized tapasztalatait figyelve, alaposan el kellene gondolkodnunk azon, hogy mennyire indokolt – főleg a gázellátást nélkülöző településeken, tanyákon – az épített vagy felújított házakban a központi fűtéses kandallók telepítése, vagy minimum a telepítés feltételeinek megtervezése, megteremtése. Szomorú tapasztalat volt, hogy a közelmúlt csapadékos éveiben a magas talajvíz elöntötte a pincéket és a talajszint alá helyezett kazánházakat.  Az ezekben a helyiségekben elhelyezett vegyes tüzelésű kazánok használata lehetetlenné vált. Kínálkozó egyedüli megoldás volt a lakótérbe helyezhető úgynevezett „vizes kandalló”, ha egyáltalán volt hadra fogható kémény. Eredményként érzékeltük e tüzelőberendezések iránti igény hirtelen növekedését. Hasonló pánikhangulatot tapasztaltunk a 2000-es év első évtizedének végén, a gazdasági válság idején. Magasra emelkedett a gáz ára, sőt, a gázellátás is bizonytalanná vált az orosz-ukrán viszony romlása miatt.  Sokan áttértek a fatüzelésre.  Érdemes a múlt ilyen természetű tapasztalatait is figyelembe venni, amikor a jelen, vagy a jövő fűtési lehetőségeit tervezzük.

A cikk még 10 856 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KandallóSzilárd tüzelés

Kapcsolódó